Đurić: Daleko smo od rešenja kosovskog problema 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Đurić izjavio je danas da rešenje pitanja Kosova nije ni na vidiku i da su tenzije na terenu sve veće.

On je na konferenciji za novinare u Beogradu posle sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova rekao da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastaviti narednih dana da razgovara sa svetskim liderima, ne bi li došlo do neke reakcije iz međunarodne zajednice na pritiske Prištine i ne bi li se razmotrile opcije za rešavanje kosovskog problema.

„Mi se u ovom trenutku suočavamo sa kombinacijom negativnih razvoja u međunarodnoj zajednici i na terenu i nismo ni blizu mogućnosti da nam se ponudi neko rešenje o kome bi se mogli izjašnjavati“, rekao je Đurić.

On je kazao da su predstavnici Srba sa Kosova tražili da se poveća obim pomoći, te najavio izmenu uredbe o planu podrške Srbima koja je usvojena u novembru prošle godine kako bi uvrstili dodatne projekte pomoći.

Upitan o postavljanju nove ministrake za poljoprivredu u Vladi Kosova Dijane Živić, Đurić je ponovio da nije prihvatljivo da neko od Srba ide protiv državne politike.

„Ako ste Srbin i radite protiv interesa svoje države i naroda ne možete da očekujete da neko sa vama sarađuje. Sa takvim pojedincima saradnje na bilo kom nivou neće biti. Vrata državnih institucija tim ljudima su trajno su zatvorena“, rekao je Đurić.

On je naveo da su drugim Srbima Albanci nudili i „ministrarstva i pare“, ali da je preovladala svest da druge otadžbine osim Srbije nema.

Upitan o slučaju potpredsednika Srpske liste Milana Radojičića, koga kosovski organi traže zbog slučaja ubistva lidera SDP Olivera Ivanovića, on je kazao da prištinskim institcuijama ništa ne veruje i da misli da je u pitanju politički progon Radojičića.

„Ja prištinskim institucijama apsolutno ništa ne verujem, ne zato što su primenjivale nasilje prema meni lično, nego jer svakodnevno pratim praksu tih organa prema našem narodu na Kosovu i Metohiji i nisam video niti jedan kredibilan dokaz“, rekao je Đurić.

On je naveo da su se nadležni organi u Beogradu ozbiljnije bavili slučajem ubistva Ivanovića od prištinskih, te ocenio da neko želi pravosudne institucije da koristi za razdor među Srbima.

„Neko je od početka želeo da optuži Srbiju da bi sa sebe skinuo krivicu“, dodao je Đurić.

Ona je kazao da ako imaju dokaze treba da ih dostave preko Euleksa nadležnim organima u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari