Đurić: Milinkoviću, pogledaj kroz prozor da vidiš većinu 1

„Sednicu Skupštine opštine Vladimirci zakazao sam za danas pod vedrim nebom, ispred zgrade Skupštine opštine.

Pozivamo smenjenog predsednika skupštine opštine Vladimirci Milorada Milinkovića iz SNS, da danas pogleda kroz prozor i da se lično uveri da mi imamo skupštinsku većinu od 13 odbornika, a ne naprednjaci. Pozivamo ga da konačno prihvati činjenicu da on nije više predsednik skupštine Vladimirci, već da je to Dragan Simeunović iz SPS“, kaže za Danas Janko Đurić, novoizabrani predsednik Skupštine opštine Vladimirci.

Sagovornik Danasa kaže da naprednjaci već trinaest dana sprečavaju da novoizabrani predsednik Opštine i predsednik Skupštine preuzmu dužnost u Vladimircima. „Nova skupštinska većina u zgradu opštine može da uđe, ali samo do pisarnice. Sav ostali prostor zabranjen je za nas, a čuva ga desetak nabildovanih i ćelavih batinaša. Svih trinaest odbornika, sa odborničkim uverenjima nekoliko puta je zamolilo batinaše za prolaz, ali uzaludno, oni su ostali neumoljivi. Zvali smo i policiju, objasnili o čemu se radi, zamolili da dođu i provere koji su to nepoznati i strani ljudi, koji ne dozvoljavaju legalno izabranim odbornicima, da dođu do razrešenih predsednika, odnosno svojih prostorija ali kao i u Savamali, mi smo za njih ostali građani drugog reda“, kaže Đurić. On dodaje da naprednjaci u Vladimircima tvrde da oni možda nemaju većinu, ali da je na njihovoj strani premijer Aleksandar Vučić i ministarka za lokalnu samoupravu Anu Brnabić.

Na pitanje kako je došlo do toga da skupštinska većina bude promenjena, on navodi da su dva odbornika nezadovoljna lošim radom funkcionera, malverzacijama, neispunjenim obećanjima i bahatošću opštinskog odbora SNS u Vladimircima odlučila da napuste odborničku grupu naprednjaka. Jedna od njih je i Spomenka Gajić, koja je još član SNS, ali je deo nove skupštinske većine.

„Odlaskom dva odbornika, SNS koji je nakon izbora imao 14 od 25 odborničkih mesta, ostao je bez većine. Novu vlast pored dva odbornika iz SNS sada čini DS, Jedinstvena Srbija i Socijalistička partija Srbije koja je nakon izbora ostala bez kolača vlasti, koji je u prethodnom mandatu delila sa naprednjacima. Socijalista Dragan Simeunović tako je postao novi predsednik Opštine Vladimirci, a njegov zamenik je iz JS“, objašnjava Đurić.

Simeunović koji je naprednjacima u prethodnom mandatu pomogao da dođu na vlast u Vladimircima uz pojašnjenje da sastav vlasti u opštinama treba da bude ista kao i u Republici, danas poručuje da nije protiv Vučića i Vlade Srbije, te da male opštine poput Vladimiraca i treba da imaju „paralelnu“ vlast.

Žarko Obradović, potpredsednik SPS, u saopštenju koje je dostavljeno Danasu kaže da stranački organi nisu dobili odluku socijalista iz Vladimiraca, pa samim tim nisu ni dali bilo kakvu saglasnost o promenama u lokalnoj samoupravi.

„Strateški interes SPS je da sa SNS učestvuje u lokalnoj vlasti gde god za to postoje mogućnosti, jer je to i u interesu građana i rešavanja problema na lokalnom nivou. To je i logično, jer su SPS i SNS u koaliciji na republičkom nivou. Socijalistička partija Srbije neće dozvoliti da lični interesi i netrpeljivosti među pojedincima na lokalu budu osnov za donošenje partijskih odluka. Odluke organa SPS se moraju poštovati, a u suprotnom će biti primenjen Statut SPS“, napominje Obradović.

U SPS napominju da su do sada formirali lokalnu vlast zajedno sa SNS u oko 70 opština i gradova širom Srbije i da je to konkretan dokaz strateškog partnerstva.

Koliko su dešavanja u Vladimircima uzdrmala i stranačka rukovodstva, govori i medijska prepiska naprednjaka i demokrata. Bojan Pajtić, lider DS, ocenio je da je legalno promenjena parlamentarna većina u ovoj opštini i da po zakonu niko ne bi smeo da zaustavlja ljude koji su izabrani voljom većine odbornika da preuzmu svoje dužnosti, a kamoli neka grupa neidentifikovanih ljudi koje iznajmljuje režim da u Srbiji suspenduje zakon.

Odgovarajući Pajtiću, potpredsednik SNS Milenko Jovanov podsetio je da su naprednjaci u Vladimircima osvojili natpolovičnu većinu, a da im DS danas otima odbornika i želi mimo zakona i procedure da upadne u Opštinu i postavi svoju vlast.

„Pozivamo državne organe da spreče anticivilizacijsko divljanje i pravno nasilje koje sprovode Pajtić i njegovi partneri, koji nisu u stanju da razumeju da se vlast ne formira po kafanama i na silu, već u institucijama i po zakonu, navela je SNS u saopštenju koje je potpisao potpredsednik stranke Milenko Jovanov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari