Đurić: Nema održivog povratka 1Marko Đurić Foto: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ukazao je danas na sastanku sa zamenicom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za pitanja izbeglica i migracija Nensi Izo Džekson da privremeni organi samouprave u Prištini odbijaju da stvore uslove za održivi povratak.

Đurić je ukazao da je stepen održivog povratka interno raseljenih lica na Kosovo i Metohiju najniži u poređenju sa svim svetskim postkonfliktnim područjima i da iznosi svega 1,9 odsto, saopštila je vladina kancelarija. Đurić je predstavio i koncept povratničkog naselja „Sunčana dolina“, koji ima potencijal da makar delimično ispravi nepravdu i na održiv način reši probleme onih koji i dalježele da se vrate na Kosovo i Metohiju.

Ovaj projekat, koji se realizuje u saradnji Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Srpske pravoslavne crkve i opštine Zvečan, podržan je, prema njegovim rečima, i u okviru Skopske inicijative za održivi povratak interno raseljenih, i dragocena bi bila šira podrška međunarodnih organizacija, čime bi se ovakvom konceptu povratka pružio dodatni kredibilitet.

Đurić je predstavnici američke administracije predočio i probleme sa kojima se povratnici suočavaju u sredinama južno od Ibra, posebno u metohijskim selima, konstatujući da je reč o najugroženijoj i najobespravljenijoj populaciji u savremenoj Evropi.

Osim bezbednosnih izazova, najveći problem sa kojim se interno raseljena lica suočavaju, prema Đurićevim rečima, jeste nemogućnost ulaska u posed sopstvene imovine, budući da je oko 40.000 stambenih jedinica i dalje uzurpirano, a Priština ne stvara zakonske uslove da se taj problem reši na pravedan način.

Kako je dodao, mnogi povratnici nemaju dokumenta niti pravo glasa, što za posledicu ima nereprezentativnost u privremenim institucijama samouprave, a suštinski problem je i nemogućnost zapošljavanja, što povratak čini ekonomski i socijalno neodrživim.

 Đurić je izrazio i žaljenje zbog toga što se pitanje povratka interno raseljenih lica do sada nije našlo na dnevnom redu briselskog dijaloga Beograda i Prištine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari