Đurić: Odlukom da proširi takse Priština objavila rat svetskim brendovima 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Odlukom da proširi takse od 100 odsto na robu stranih kompanija koje imaju pogone u Srbiji, Priština je objavila rat velikim svetskim brendovima i u isto vreme narugala se Kvinti nakon sastanka ambasadora pet najuticajnijih zemalja sa predstavnicima prištinskih institucija, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Đurić, prenosi Sputnjik, kaže da to pokazuje da Albanci nisu iskreni kada govore da žele normalizaciju odnosa i postizanje dogovora sa Srbijom, već da sve vreme žele upravo ono na šta je, upozoravao predsednik Srbije Aleksandar Vučić — dalju eskalaciju.

„Priština tone sve dublje i dublje u živo blato sopstvenih suludih odluka i da nije tužno bilo bi gotovo smešno“, rekao je Đurić povodom odluke kosovskih institucija.

On je ukazao da međunarodna zajednica nije na vreme reagovala na „sulude poteze Prištine“ i da je dolila ulje na vatru i stvorila političke preduslove za rat sa svetskim kompanijama. Đurić je naglasio da će Srbija nastaviti da se suprotstavlja i da se protivi takvoj politici.

„Mi smo za slobodnu trgovinu, normalne odnose i jednake šanse za sve. Ovo što oni rade je čisto ludilo“, naveo je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Upitan o navodima prištinskih medija da su predstavnici kosovskih institucija na sastanku sa Kvintom izneli stav da Srbija treba da zaustavi kampanju kojom od zemalja traži povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, Đurić je rekao da je upravo Priština od potpisivanja Briselskog sporazuma podmićivanjem i raznim nečasnim metodama navela 19 država da priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

„To su radili iako je jasno bilo dogovoreno da će se sva otvorena pitanja rešavati za pregovaračkim stolom. To su šampioni sveta u lažima, sa kojima nikakvih suštinskih razgovora i dogovora ne može biti zbog njihovog ponašanja“, zaključio je Đurić.

Đurić: Odlukom da proširi takse Priština objavila rat svetskim brendovima 2
Foto: Pixabay/ElasticComputeFarm

Privremene prištinske institucije odlučile su da mera o uvećanju takse u iznosu od 100 odsto bude proširena i na strane kompanije koje proizvode robu u Srbiji. To praktično znači da na Kosovo od danas, bez plaćanja uvećanog poreza, neće moći da uđe nijedna vrsta robe proizvedene u Srbiji.

Srpska lista: Nove takse Prištine pokazale osionost albanskih političara

Srpska lista ocenila je danas da odluka Vlade Kosova o uvodjenju taksi od 100 odsto i za svetske brendove koji se proizvode u Srbiji i Bosni i Hercegovini pokazala osionost albanskih političara i nesposobnost medjunarodnih predstavnika da se kazni antisrpsko i anticivilizacijsko ponašanje.

U saopštenju Srpske liste se navodi da ta odluka znači totalnu blokadu distribucije srpskih proizvoda i da se tom odlukom ugrožava opstanak srpskog stanovništva na Kosovu.

„Do kada će Evropska unija zatvarati oči nad kršenjem svih medjunarodnih dogovora i institucionalnim nasiljem nad Srbima, čime se najdirektnije podriva mir na ovim prostorima? Šta je to što su ambasadori Kvinte ‘savetovali’ svoje pulene kada su doneli ovakvu odluku, postavljamo javno pitanje, na koje nažalost nećemo dobiti odgovor“, navodi se u saopštenju.

Srpska lista pozvala je sve ambasadore i lidere EU da što pre reaguju i urazume Prištinu, jer kako su ocenili ta odluka je „antisrpsko delovanje bez primera u savremenom svetu, a ugrožavanje opstanka jednog naroda na tlu Evrope u 21. veku, mora najhitnije biti osudjeno i sankcionisano“.

Prethodno je Vlada Kosova, kada je 21. novembra uvela takse za prizvode iz Srbije i BiH, posebnom odlukom oslobodila od takse svetske brendove, medjutim i pored takve odluke do sada nijedan od svetskih brendova nije uvezen na Kosovo, jer u dokumentima za uvoz piše da je zemlja izvoza Kosovo UNMIK, Kosovo 1244, Kosovo i Metohija.

Odmah nakon prvobitnog uvodjenja takse na graničnom prelazu Merdare vraćeno je 14 šlepera sa Koka-kolom, upravo zbog dokumentacije.

Ta odluka Vlade Kosova znači da neće biti dozvoljen uvoz na Kosovo ni jednoj robi u kojoj u dokumentaciji ne stoji Kosovo.

Mihajlovićeva: Potezi Prištine vuku region u začarani krug nerazvijenosti i sukoba

Potpredsednica Vlade Srbije, Zorana Mihajlović, izjavila je da nove mere prištinskih institucija, kojima se proširuje lista robe na koju se odnose takse od 100 odsto, dodatno narušavaju političku stabilnost i šanse regiona da se ekonomski razvija.

“Prištinskim političarima nije bilo dovoljno što su uvođenjem taksi blokirali dijalog sa Beogradom, nego su krenuli u potpuno zatvaranje svoje ekonomije. Takvim merama direktno rade protiv ekonomskog razvoja, a štetu od toga imaju i Albanci i Srbi, jer gde nema slobodnog kretanja ljudi i robe, tu nema ni razvoja, ni perspektive, ni boljeg života”, kaže Mihajlovićeva.

“Svaka nova blokada preti da povuče region u začarani krug nerazvijenosti, nestabilnosti i sukoba. Jedini izlaz iz toga i put da kao region idemo napred jeste u odgovornoj politici, dijalogu i kompromisu. Za dijalog su, međutim, potrebne dve strane, a trenutno postoji samo jedna”, navodi ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari