Đurić: Pokrenuti arbitražni postupak za Trepču 1Foto: FoNet

Marko Đurić izjavio je da je Vlada Srbije zauzela politički stav, a da treba da donese i formalnu odluku kako bi oglasila nevažećom odluku privremenih kosovskih institucija o konfiskaciji „Trepče“.

Kako prenosi Sputnik, direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju je za TV Pink istakao da Srbija neće ćutati i da će nastaviti da brani svoje interese i bori se da sačuva „Trepču“ i svoju imovinu, jer smatra da je to jedino ispravno. On je objasnio da kosovske vlasti pokušavaju da se domognu imovine neprocenjive vrednosti, koja se meri milijardama evra.

Prema rečima Marka Đurića, oni ovim pokušavaju da postignu nekoliko ciljeva, jedan važan cilj je da se domognu imovine neprocenjive vrednos. Pokušaj otimanja Trepče je ništa drugo nego „golo bezakonje“ i zato je Vlada Srbije zauzela politički stav, zasad, a verovatno će već početkom sledeće nedelje doneti i formalnu odluku kojom se odluka privremenih institucija o konfiskaciji Trepče oglašava nevažećom.

 -„Naša poruka je jasna, mi ne priznajemo odluke o konfiskaciji. Preduzimamo pravne i političke mere da to sprečimo i zaustavimo –  rekao je Đurić dodajući da on predlaže da se formalno poništi takva odluka i da bi o tome sutra trebalo da se razgovara u vladi.

Takođe smatra da treba pomoći Fondu za razvoj Srbije koji je većinski akcionar „Trepče“ kako bi pokrenuo arbitražni postupak.

– Sasvim sigurno ćemo pomoći Fondu za razvoj Srbije koji je većinski akcionar “Trepče” da pokrene arbitražni postupak“, rekao je Đurić dodajući da su se vladi javila neka od najvećih imena međunarodnog arbitražnog prava da dobrovoljno uzmu učešće u odbrani Trepče.

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju  je objasnio i da traži sednicu SB UN iz racionalnih i diplomatskih razloga. Navodeći da je bilo reakcija što traži sednicu Saveta bezbednosti, on je istakao da nema nerealna očekivanja i da ne misli da ćemo tamo rešiti sve probleme, ali da misli da je naša obaveza da to pokrenemo.

 – Nemamo pravo da ćutimo. Ovom odlukom menja i Rezolucija 1244. Ako u Briselu ne može da se razgovara, moramo ponuditi alternativno mesto za razgovor – smatra Đurić koji dodaje da to neće rešiti sve probleme, ali da je obaveza Srbije da ih tamo pokrene. On je istakao  i da su građani na KiM jedinstveni u stavu da odbrane „Trepču“.

– Važno je što su se građani na KiM, nepodeljeno, okupili oko odbrane toga. Jedinstveno i sloga su uvek u ovakvim situacijama bili preko potrebn i-  rekao je Đurić dodajući da su Albanci potpuno jedinstveni u otimanju.

Kako kaže, sa druge strane imamo „Čedomira Jovanovića, Borka Stefanovića i razne druge analitičare koji su mobilisani i ne kažu nijednu reč protiv otimanja ’Trepče‘, ali napadaju pre svega Vladu i premijera, jer se suprotstavlja otimanju ’Trepče‘“. „Oni štete poziciji Srbije, a kada treba zaštititi naše interese — manji su od makovog zrna“, rekao je Đurić. „Mi ćemo se boriti da sačuvamo ’Trepču‘. Borićemo se da sačuvamo našu imovinu zato što je to jedino ispravno“, poručio je Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari