Đurić: Produbljeno nepoverenje 1Foto: Medija centar

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić preneo je danas šefu Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji Zahiru Taninu zabrinutost Vlade Srbije zbog serije izjava albanskih političkih predstavnika kojima je, kako je ocenio, produbljena atmosfera nepoverenja u srpsko-albanskim odnosima i učinjen opasan korak ka destabilizaciji regiona.

U saopštenju iz Kancelarije se navodi da su Đurić i Tanin razgovarali o političkoj i bezbednoj situaciji na Kosovu i Metohiji i perspektivama dijaloga Beograda i Prištine.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju naglasio je da Beograd želi puno sprovođenje dogovora postignutih u Briselu, pre svega onih koji se odnose na Zajednicu srpskih opština, koja, prema njegovim rečima, mora biti formirana bez ikakvih odlaganja.

Đurić je zahvalio šefu UNMIK zbog dosledne statusne neutralnosti ove misije i rada na zaštiti položaja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, istakavši značaj zaštite imovinskih prava Srba u pokrajini, kako bi se pospešio povratak raseljenih i garantovao opstanak onih koji tamo trenutno žive.

Na sastanku je bilo reči i o neophodnosti da se imovina Srbije, kao i pravnih i fizičkih lica na Kosovu i Metohiji, tretira u skladu sa međunarodnim pravnim standardima. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari