Đurić protiv Kurtija 1Foto: Beta/Miloš Miškov (Arhiva)

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić ocenio je danas, da „Aljbin Kurti iz dana u dan potvrđuje koliku opasnost predstavlja po stabilnost regiona i čitave Evrope, i da je njegov jedini cilj, ne obezbeđivanje boljeg života Albancima, već nanošenje štete Srbiji i srpskim nacionalnim interesima“

U pisanom saopštenju prosleđenom medijima iz Kancelarije za Kosovo i metohiju, Đurić navodi da Kurti „po diktatorskim receptima iz tridesetih godina prošlog veka obesmišljava princip mirnog rešavanja kriza i dijaloga, poručijući da ne želi razgovore sa Beogradom, već dijalog o dijalogu, što je eufemizam za potpuni izostanak dijaloga“ .

Zaključuje, takođe, i da Kurti „ometa međunarodnu zajednicu i njena nastojanja da pomognu stvaranje zone stabilnosti i sigurnosti na zapadnom Balkanu, što mu za sada uspeva i prolazi bez ikakvih sankcija“. Kurtijeva jasna namera je, ocenio je Đurić, „da u što većoj meri svojim fašističkim porukama i potezima ekstremizuje i militarizuje Albance kako bi u budućnosti svoj velikoalbanski projekat mogao da nametne pod pretnjom sile“.

Đurić je istakao da „Srbija nikada neće posustati pred pretnjama neprijatelja demokratije i mira, i uložiće politička, diplomatska i sva druga sredstva koja su joj na raspolaganju kako bi obuzdala piromana Kurtija i njegove najekstremnije pristalice“. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je čvrst garant da će svaka mogućnost izbegavanja sukoba sa albanskim ekstremistima biti iskorišćena, međutim Kurti je odavno izašao iz okvira mirnodopke retorike i političke prakse, i verujem da je poslednji trenutak da se složnom međunarodnom akcijom jedan palikuća spreči u svojim opasnim namerama.

Aljbin Kurti iz dana u dan potvrđuje koliku opasnost predstavlja po stabilnost regiona i čitave Evrope, i da je njegov jedini cilj, ne obezbeđivanje boljeg života Albancima, već nanošenje štete Srbiji i srpskim nacionalnim interesima. Đurić navodi da Kurti „po diktatorskim receptima iz 30-ih godina prošlog veka obesmišljava princip mirnog rešavanja kriza i dijaloga, poručijući da ne želi razgovore sa Beogradom, već dijalog o dijalogu, što je eufemizam za potpuni izostanak dijaloga“.

On se sprda sa međunarodnom zajednicom i njenim nastojanjima da pomognu stvaranje zone stabilnosti i sigurnosti na zapadnom Balkanu, i za sada mu to uspeva i prolazi bez ikakvih sankcija. Njegova jasna namera je, smatra Đurić, „da u što većoj meri svojim fašističkim porukama i potezima ekstremizuje i militarizuje Albance kako bi u budućnosti svoj velikoalbanski projekat mogao da nametne pod pretnjom sile“.

Srbija, po Đurićevim rečima, nikada neće posustati pred pretnjama neprijatelja demokratije i mira, i uložiće politička, diplomatska i sva druga sredstva koja su joj na raspolaganju kako bi obuzdala piromana Kurtija i njegove najekstremnije pristalice.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju za Aleksandra Vučića kaže da je „čvrst garant da će svaka mogućnost izbegavanja sukoba sa albanskim ekstremistima biti iskorišćena“. Đurić zaključuje kako je „Kurti odavno izašao iz okvira mirnodopke retorike i političke prakse, i da je poslednji trenutak da se složnom međunarodnom akcijom jedan palikuća spreči u svojim opasnim namerama“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari