Foto: FoNet/Nenad Đorđević

On je za RTS naveo da je Srpska lista pobedila u 10 opština, partija Ise Mustafe u osam, partija Haradinaja u sedam, i Samoopredeljenje u pet. Istakao je da su Srbi na KiM uspeli da se saberu i da su se odazvali pozivu svoje države i predsednika Aleksandra Vučića.

Đurić je rekao da nadležnosti opština nisu male i da se Priština zbog toga trudila da podeli Srbe. Kako je rekao, to je činio i deo međunarodne zajednice.

„Ali su Srbi bili iznad toga i shvatili su da je u jedinstvu spas i opstanak“, rekao je Đurić. Naveo je da su Srbi na KiM svesni da ne treba da se dele i da kroz zajedničko delovanje mogu da dobiju više.

Govoreći o formiranju ZSO, Đurić je rekao da je štoperica uključena i da Priština već 1.675 dana odlaže svoje obaveze. Poručuje da je Beograd uvek spreman na razgovore.

Prema njegovim rečima za uvođenje drugih aktera u dijalog sa Prištinom potrebna je saglasnost svih učesnika.

Kada je reč o inicijativama za formiranje vojske Kosova, Đurić ističe da je Beograd protiv i da za to ima ozbiljno pravno utemeljenje u rezoluciji 1244 i u vojno-tehničkom sporazumu. Podsetio je da je jedina vojska na KiM Kfor a da teoretski, po odobrenju NATO-a to može da bude i Vojska Srbije.

Đurić je sigruan da će Priština pokušati da izvrda međunarodne sporazume i ističe da podršku Beograda za to nikad neće imati.