Đurić: Tema dijaloga neće biti nezavisnost Kosovo 1Foto: Fonet

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže za RTS da se čuje plejada separatističkih izjava iz Prištine, ali da je važno čuti poruke iz Beograda da smo mi opredeljeni za dijalog i mir. Poručuje da je u interesu svih da se problemi rešavaju kroz razgovore.

Marko Đurić rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da je imperativ Srbije očuvanje mira i stabilnosti.

„Čujemo plejadu separatističkih izjava iz Prištine i važno je čuti poruke iz Beograda da smo mi opredeljeni za dijalog i mir. Tako branimo i naše sunarodnike na KiM. Premijer Vučić je različite sagovornike upoznao sa čime se sve Srbi suočavaju“, napominje Đurić.

Kaže da je dobro kada se čuju izjave evropskih zvaničnika da nije dobra promena granica na Balkanu.

„Međunarodna zajednica ima ogromnu odgovornost za situaciju na KiM s obzirom na činjenicu da su u političkom smislu podržavali ovu političku klasu koja danas daje ovakvu vrstu izjava, ali i zbog činjenice da tamo ima svoje vojno prisustvo. Takođe, nije dobro kada se stvari guraju pod tepih“, ističe Marko Đurić.

Dodaje da nema rešenja bez razgovora.

„Jedan od razloga zašto smo u prethodnim godinama ipak imali kakav-takav mir na području KiM je i to što smo razgovarali i kada je bilo teško i neprijatno i uvek smo poštovali ono što dogovorimo i preuzmemo kao obavezu. Došlo je vreme da se izvrši pritisak na one sa albanske strane koji su pruzeli obaveze da ih ispune“, smatra Đurić.

Napominje da predstavnici Albanaca u Prištini kada im se ne sviđa nešto politički, kao u slučaju Ramuša Haradinaja, pokušavaju jednim političkim aktom kakva je rezolucija pokrajinske skupštine da blokiraju proces dijaloga.

Kaže da su osim Beograda i predstavnici EU zainteresovani da se razgovori nastave.

„U interesu svih je da se problemi rešavaju kroz razgovore. Jedan od razloga zašto su separatisti veoma nervozni je što znaju da ih za pregovaračkim stolom ne čeka nezavisnost, već samo normalizacija odnosa, rešavanje svakodnevnih problema, ali ih nikada neće čekati bilo kakva forma nezavisnosti. U tom smislu, izjave te vrste koje dolaze iz Prištine služe za domaću upotrebu i ne doprinose snižavanju međuetničkih tenzija već ih raspiriju“, ocenjuje Đurić.

Kaže da se u južnoj srpskoj pokrajini stvara politička klima u kojoj umesto odgovora na sve društvene probleme koji tamo postoje, želi da se podstakne sukob.

„Srbi na Kosovu i Metohiji imaju želju da opstanu i znaju da imaju zaštitu Srbije. I premijer je više puta ponovio da je bilo kakav oblik nasilja prema Srbima na Kosmetu neprihvatljiv“, zaključuje Đurić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari