Đurić: U Vašingtonu glavni cilj ekonomska pitanja 1 Marko Đurić Foto: Beta/Miloš Miškov

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da je možda bilo bolje da se pregovori odvijaju neposredno između Srba i Albanaca ali da bez aktivnog učešća međunarodne zajednice „nije realno“ očekivati razgovor dve strane.

Đurić je gostujući na TV Prva naveo da je pozicija Beograda u pregovorima sa Prištinom danas bolja nego što je bila u prethodnim godinama.

On je ponovio da srpska delegacija na pregovore uz posredovanje SAD „nosi u Vašington platformu za ekonomsko povezivanje“ koja će voditi poboljšanju uslova života, kao i da će „čvrsto insistirati“ na poštovanju međunarodnog prava.

Đurić je rekao da međunarodno pravo „jasno govori o nepovredivosti granica suverenih država“, kao i da srpska delegacija ima „puno argumenata koje može da iznese kada se govori na terenu međunarodnog prava“.

„Srbija želi da racionalno i ozbiljno razgovara. Naša delegacija se pripremila da ponudi paket za ekonomsku saradnju i infrastrukturno povezivanje“, kazao je Đurić.

Predsednik saveta za strateške politike Dragan Šutanovac u istoj emisiji rekao je da čak i ako se postigne dogovor sa kosovskim Albancima postoji mogućnost da ga „ne aminuju“ ni Brisel ni Moskva.

Šutanovac je rekao da se po pitanju razgovora Beograda i Prištine prvi put dobijaju pozitivni signali američke administracije, kao i da je „ubeđen da će svakako strana domaćina staviti statusno pitanje na dnevni red“.

„Savet za nacionalnu bezbednost je zvanični pozivač za sastanak, ubeđen sam da je američkoj administraciji važno da se neki sporazum potpiše“, kazao je Šutanovac, koji je u vladi koju je vodila Demokratska stranka bio ministar odbrane.

Šutanovac je naveo da ne smatra da je, što se tiče pregovora sa Kosovom, Srbija danas u boljem položaju nego što je bila prethodnih godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari