Đurić: Za nas Zakon o Trepči ne važi 1

Dužnost Srbije je da preduzme sve pravne i političke korake kako bi sprečila da se sprovede kosovski Zakon o Trepči, reko je danas direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić.

On je istakao da se niotkuda u Skupštini Kosova fantomski pojavio nacrt zakona o konfiskaciji Trepče. On je ocenio da je usvajanje Zakona o „Trepči“ u Skupštini Kosova „skandal neviđenih razmera i da Trepča nije bila aktuelna prošle nedelje kao i da se niotkuda u Skupštini Kosova fantomski pojavio nacrt zakona o konfiskaciji Trepče.

Ne možemo da se otmemo utisku da je to pokušaj otimanja naše imovine na Kosovu i Metohiji. Ništa od toga za nas ne važi, niti će ikada važiti, niti ćemo dozvoliti da se to desi u praksi“, rekao je Đurić RTS.

On je upozorio da nije dobro što među političkim subjektima u Srbiji postoje podele o statusu Trepče i naglasio da su Albanci jedinstveni u tome da žele da konfiskuju našu imovinu.Đurić je podsetio da njihove stranke tvrde da se u Briselu nikada nije razgovaralo o imovini, nego da su to oni uradili na osnovu Ustava Kosova.

„Neki politički predstavnici u Srbiji optužuju sopstvenu vladu da je nešto dogovarala. Reč je o pokvarenjacima u političkom smislu koji žele jeftine poene“, rekao je Đurić. Đurić je rekao da „ćutanje Brisela o ovom pitanju neprihvatljivo“.

„Ako smo se na početku dijaloga dogovorili da će sve važne teme Beograda i Prištine da se rešavaju za stolom, a onda neko jednostrano donese ovakvu odluku, to znači da oni takvim stavom smanjuju domete tog dijaloga“, rekao je Đurić.

Skupština Kosova usvojila je bez glasova poslanika Srpske liste, zakon kojim je Rudarsko-metalurški kompleks „Trepča“ stavljen pod kontrolu Prištine. Predstavnci Srba u kosovskoj vladi i parlamentu su posle toga zamrzli učešće u tim institucijama. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari