Đurišić: Hibrid diktature i demokratije 1Foto: Zoran Mrđa/FoNet

Potpredsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Marko Đurišić ocenio je danas za N1 da su izbori pokazali da stanje u Srbiji ne može da se promeni bez jakih, političkih stranaka koje će promovisati politike, dok je, govoreći o protestima, izrazio strah da premijer Aleksandar Vučić „ne izgubi stpljenje“ i ne isprovocira incidente.

Jedino kroz stranačko organizovanje može doći do promena i da su poslednji izbori pokazali, rekao je Đurišić i naglasio da ne postoji bolje organizovan društveni sistem od parlamentarne demokratije.

„Opozicija ima deo odgovornosti za stanje u društvu, ali svaljivanje svega na opoziciju neće dovesti do rešenja“, predočio je Đurišić.

„Težak nam je protivnik i treba da se opametimo i da vidimo kako ćemo da se oganizujemo protiv tog protivnika koji ne bira sredstva kako da dođe do cilja“, dodao je on.

Govoreći o protestima, Đurišić je rekao da je SDS podržala od početka ljude koji protestuju, da smatra da su razlozi okupljanja opravdani, ali njeni predstavnici nisu organizovano učestvovali na tim skupovima jer je to bila želja demonstranata.

„Postoji odijum prema svim strankama, nije nama ideja da ovaj protest i energiju iskoristimo za stranačke ciljeve“, rekao je Đurišić.

„Pribojavam se skupa danas jer se održava i derbi, a pošto su navijači pod kontrolom Vučića, nadam se da nekome od njih neće doći naređenje da naprave neki sukob sa ljudima koji će u isto vreme kad je i utakmica protestovati na ulicima“, ukazao je on.

„Nadam se da neće, ali u nekom trenutku to je moguće. Ako Vučić bude želeo da prikaže da su oni koji protestuju nasilnici, može pustiti te grupe među ljude, da isprovociraju nasilje, i to iskoristi kao povod za reakciju države“, rekao je Đurišić.

On smatra da je bilo očekivano da premijer Aleksandar Vučić neće ispuniti zahteve upućene sa protesta i da će morati da dođe do razgovora vlasti i demonstranata.

„Možemo da diskutujemo da li je Srbija diktatura ili nije, s obzirom na to da je vlast osvojena ili se konzumira na osnovu rezultata izbora, ne možemo reći da je diktatura, ali ti izbori ne mogu da prođu kriterijume da se kaže da su demokratski. Režim je hibridan između diktature i demokratije“, predočio je Đurišić.

On je rekao i da je SDS nezadovoljna radom RTS jako dugo jer on nije ostvario ulogu javnog servisa, a informativni program napravljen u funkciji servisa vlade.

Prema njegovim rečima, sa Vladimirom Vuletićem, koji je predsednik Upravnog odbora RTS, je prekinuta saradnja.

„Kada se pojavio kao kandidat za člana Upravnog odbora RTS, mi to nismo znali, tada smo komunicirali, apsolutno se nismo razumeli, ni njegov motiv da tamo ode i tu smo prekinuli saradnju“, objasnio je Đurišić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari