Đurišić: Mali, Vesić i družina zreli su za poraz 1Foto: FoNet/ Zoran Mrdja

Opozicija do sada nije kukala i sasvim je sigurno da kukati neće, kao što priželjkuje Aleksandar Martinović, šef poslaničke grupe SNS.

Sigurno će svaka opoziciona stranka spremiti odgovor na veliki broj amandmana koje najavljuje SNS na svaki budući zakon, a nadam se i da ćemo postići dogovor oko nekih zajedničkih aktivnosti. Ipak, sve ovo mi deluje kao ponovni uvod u priču o vanrednim parlamentarnim izborima, jer verujem da je Aleksandar Vučić u strahu od gubitka izbora u Beogradu i da raspisivanjem parlamentarnih izbora u isto vreme želi da promeni teren na kome se vodi politička borba, teren gde njegovi puleni u Beogradu – Mali, Vesić i družina – nemaju nikakve rezultate i zreli su za poraz, kaže u razgovoru za Danas funkcioner i šef poslaničke grupe Socijaldemokratske stranke u Skupštini Srbije.

* Ubeđeni ste da će se Vučić opredeliti i za parlamentarne izbore?

– Da, ubeđen sam da će parlamentarni izbori biti raspisani kako bi se promenila tema i pričalo o nekim navodnim regionalnim pretnjama, zatim o dobrosusedskim odnosima (zavisi kojeg ministra slušate), stolicama na kojima Srbija sedi i drugim temama tzv. visoke politike, jer priča o realnim rezultatima njihove petogodišnje vladavine i nedostatku bilo kakve vizije kako da se Srbija priključi modernom svetu nisu teme o kojima vlast želi da razgovara.

* I sama najava Đilasa da će se kandidovati za gradonačelnika dočekana je na nož a da opozicija nije mogla ili nije htela da reaguje?

– Opozicija, koja je htela da reaguje, bila je od strane predsedavajućeg skupštine u tome onemogućena. Prekidani smo u izlaganju, nije nam dato pravo na repliku. Međutim, nije potrebno više od pet minuta da se uporede rezultati njihovog i prethodnog upravljanja Beogradom, i uvidi da se oni razlikuju kao nebo i zemlja, u pogledu brige o najmlađima i najstarijim u Beogradu, razvoju infrastrukture, veličini i transparentnosti u radu gradske uprave i javnih preduzeća…

* Pod kojim uslovima bi vaša stranka mogla da podrži Đilasovu kandidaturu, jer ste vi slovili kao mogući kandidat SDS za gradonačelnika?

– Kao i pre dve godine, pre raspisivanja poslednjih parlamentarnih izbora, zalagali smo se za zajednički nastup svih građanskih, proevropskih stranaka. Takođe, smatrali smo da je najbolje rešenje za predsedničke izbore jedan zajednički kandidat. Tako i sada, ponavljamo da je najbolje rešenje da imamo jednu listu koja će pokazati građanima da u Beogradu postoji kredibilna alternativa Vučićevom režimu. To bi bio prvi, veliki i važan korak ka promeni vlasti u Srbiji. Moje ime se spominjalo samo kao odgovor na konstataciju da se mi zalažemo za zajednički nastup, zato što nemamo kandidata.

* Ukoliko ne bude zajedničke liste svih opozicionih stranaka, da li bi SDS i tada mogao da podrži Đilasa?

– Ja se nadam da će do dogovora doći, jer bez toga biće teško napraviti taj prvi korak ka promenama. Videćemo kako će se stvari odvijati narednih dana.

* Vi, Boris Tadić i mnogi drugi napustili ste DS nakon što je Đilas preuzeo tu stranku. Da li bi podrška njemu značila i oprost?

– Ja sam napustio DS, zato što sam verovao da ona više nije u mogućnosti da iznese ulogu kao vodeća opoziciona stranka. Nisam želeo da se iscrpljujem u unutarstranačkim borbama dok se demokratija i život u Srbiji dramatično urušava. Danas je situacija takva da je DS praktično jedina organizovana politička organizacija i saradnja je neophodna. Ja nemam šta kome da oprostim, a nadam se da i meni nije mnogo toga zamereno.

Nismo na vreme krenuli u borbu za opštine

* Nejedinstvo opozicije pokazalo se i ovih dana oko izbora koji se održavaju 24. decembra, u pet opština, kada su neki odlučili da bojkotuju te izbore, a DS da izađe na njih?

– Izborni uslovi sasvim sigurno nisu ni fer ni pošteni, ali kao opozicija nismo zajednički i na vreme krenuli da se borimo za njihovu promenu. Naša obaveza je da građanima ponudimo način da učestvuju u političkom životu. Mislim da i pored potpuno neravnopravnih uslova građani koji su nezadovoljni vlašću u tim opštinama treba da izađu i glasaju za opozicione liste, pre svega kako bi podržali svoje hrabre komšije koje su pored svih pritisaka rešili da se kandiduju i izađu na izbore praktično protiv Aleksandra Vučića lično, jer na tim izborima niko ne zna ko su kandidati vlasti, svi se kriju iza njegovog imena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari