Đurović: Suluda ideja izgradnje stadiona, novac uložiti u zdravlje i fizičku aktivnost građana 1Foto: Narodna stranka

Član Predsedništva Narodne stranke i predsednik Odbora za sport Lazar Đurović izjavio je danas da bi umesto suludog ulaganja 250 miliona evra u nacionalni stadion, država novac trebalo da uloži u izgradnju školskih sala za fiskulturu, zatvorenih bazena, biciklističkih staza za građane i staza za trčanje.

„Država bi trebalo da omogući građanima da se bave fizičkim aktivnostima kako bi sačuvali i jačali svoje zdravlje. Umesto toga, nažalost, imamo najavu izgradnje stadiona, pored već postojeća dva velika stadiona klubova Crvena zvezda i Partizan“, rekao je Đurović.

Đurović je istakao da su ta dva kluba u milionskim dugovima, a poseduju zemljište na najskupljim lokacijama u Beogradu na kojima su njihovi stadioni, i upitao da li će oni igrati na novom nacionalnom stadionu.

„Ako će Zvezda i Partizan igrati na novom stadionu, onda bi bilo logično da se zemljište na kojem su njihovi stadioni proda, pa da se od tog novca gradi nacionalni stadion“, rekao je Đurović.

Đurović je podsetio da u Milanu na jednom stadionu igraju Milan i Inter, a u Minhenu na istom stadionu igraju Bajern i Minhen 1860.

„Ako to nije ideja, onda bi trebalo odustati od izgradnje nacionalnog stadiona i razmišljati o rekonstrukciji dva postojeća“, rekao je Đurović.

Đurović je naveo da je pandemija virusa korona „gotovo potpuno suspendovala profesionalni sport“, i dodao da su otkazane Olimpijske igre i Evropsko prvenstvo u fudbalu.

„To će sigurno primorati mnoge države da redefinišu nacionalnu politiku u oblasti sporta i o tome bi Srbija već trebalo da razmišlja. Uloga države u finansiranju profesionalnog sporta biće sve manja i on će biti prepušten tržištu“, rekao je Đurović.

Đurović je dodao da će države izdvajati više novca i resurse usmeriti ka rekreativnom sportu i uključivanju što većeg broja građana u razne sportske aktivnosti.

„Kada bi smo imali državu u kojoj nisu zarobljene institucije i u kojoj svako radi svoj posao, o tome ne bi odlučivao predsednik države, jer to nije njegov posao, već bi odlučivala celokupna sportska stručna javnost, na čelu sa Fakultetima sporta i fizičke kulture, Olimpijskim komitetom Srbije i Ministarstvom omladine i sporta“, rekao je Đurović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari