Đurović: Vučković se žalila i tražila podršku; Vučković: Nismo se žalili ni ja niti stranka 1Foto: Dragan Antonić/Fonet

Socijalistička grupa u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope osporila je juče akreditive nove srpske delegacije u toj instituciji zbog žalbe Demokratske stranke i poslanice DS Nataše Vučković, rekla je za Danas šefica srpske delegacije Aleksandra Đurović.

 Vučković za naš list kaže da se nije žalila ni ona niti DS.

„Kako sam obaveštena, Socijalistička grupa će, kao i u prethodnom slučaju sa britanskom delegacijom, tražiti objašnjenje kako je sastavljena naša delegacija. Ništa više od toga ne znam“, rekla je Vučković za Danas.

Prema rečima Aleksandre Đurović, Socijalistička grupa, čija je potpredsednica bila Vučković u prošlom sazivu, osporila je akreditive jer DS nema predstavnika u novoj delegaciji, odnosno zato što Nataša Vučković više nije član delegacije u SE. Kako dodaje, Vučković im se ona žalila i tražila podršku iako je DS na plenarnoj sednici u Srbiji glasala za tu odluku, zadovoljna sa pet mesta koje je dobila u drugim delegacijama. Kako kaže, Vučković je prihvatila da bude u Parlamentarnoj skupštini Mediterana, a onda se iza leđa žalila Socijalističkoj grupi.

Kako Đurović objašnjava, Socijalistička grupa nije dobila istinite informacije, već neistine o tome da nije ispoštovana procedura o političkoj zastupljenosti.

„Ovo je brukanje države. Mi nemamo šta da krijemo. Komitet za pravila procedure će dokazati da smo ispoštovali procedure, da su u delegaciji i žene i predstavnici manjina i opozicije. Najspornije je, međutim, to što nova delegacija mora da sačeka dok se ne okonča procedura i ne može da počne sa radom“, rekla je šefica delegacije.

Ona je istakla da je prilikom odlučivanja u srpskom parlamentu o formiranju svih delegacija održano nekoliko konsultacija na nivou šefova poslaničkih grupa i da su svi glasali u prilog odluke o konačnom broju članova delegacija.

„U Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope su mesta, kao i do sada, dobili predstavnici dve najbrojnije opozicione stranke, SRS i Dosta je bilo, koja je imala jednog poslanika više od DS, time i prednost u odlučivanju koju delegaciju želi“, dodala je Đurović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari