Novi predsednici upravnih odbora „Puteva Srbije“ i „Železnica Srbije“ su Zoran Lilići Zoran Anđelković, saopštilo je Ministarstvo za infrastrukturu. Ova dva nekadašnja visoka funkcionera Socijalističke partije Srbije, ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić predstavio je juče premijeru Mirku Cvetkoviću. Mrkonjić, Lilić i Anđelković su s premijerom razgovarali, između ostalog, i o velikim projektima koji su prioriteti Vlade u sledećem periodu, navodi se u saopštenju.

Tema razgovora bili su i železnički Koridor 10 i radovi na budućoj novoj železničkoj stanici u beogradskom Prokopu, dodaje Ministarstvo za infrastrukturu.

– Socijalistička partija Srbije na odgovorna mesta uvek je predlagala stručne ljude koji su mogli da odgovore svojim profesionalizmom. To je slučaj i sa Zoranom Lilićem. On je bio predsednik SRJ bez mrlje u karijeri. Njegove sposobnosti su ovaploćene u dobroj komunikaciji s Libijskom Džamahirijom i mnogim drugim zemljama sa kojima je ostvarena aktivna privredna, kulturna, pa i politička saradnja. Postavljanje Lilića na mesto predsednika Upravnog odbora Puteva Srbije mnogo će više pomoći tom javnom preduzeću nego što će pomoći njemu lično – rekao je juče Branko Ružić, šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije u republičkom parlamentu.

Na pitanje da li će se Lilićodreći privilegija koje prate bivšeg šefa države, Ružićje naveo da ono što zakon propisuje o privilegijama ne znači da se sprovodi i u praksi.

– Lilićje džentlmen koji će, naravno, ukoliko koristi privilegije, a mislim da ih ne koristi, obavestiti javnost – naveo je Ružić.

On je dodao da se socijalisti zalažu i da će podržati ideju da se direktori javnih preduzeća biraju na konkursu, ali i dodao da se pri tom ne može diskvalifikovati nijedan stručnjak ako je pripadnik neke političke stranke. On ističe i da su socijalisti odlučni u tome da „slučaj Bojana Krišta“ ne sme biti izdvojen, većda se borba protiv korupcije mora voditi predano kako bi se ta pošast svela na minimalnu meru u interesu građana.

Jelena Trivan, portparolka Demokratske stranke, juče nije želela da komentariše imenovanje Lilića za predsednika UO JP Putevi Srbije.

– Želimo da svako svoju stručnost pokaže svojim radom – poručila je Trivan.

Ona je dodala da je Demokratska stranka spremna za departizaciju javnih preduzeća, čime će dokazati spremnost da vladaju drugačije.

– Sigurno će Vlada zbog sebe same pokazati da će drugačije vladati i da neće dozvoliti da se javna preduzeća koriste u privatne svrhe – napomenula je Trivan.

Miroslav Markićević, zamenik šefa poslaničke grupe Nova Srbija na pitanje kako komentariše Lilićevo imenovanje odgovorio je da bi radije tu informaciju prećutao.

– Pozivam Borisa Tadića da građanima Srbije objasni to, ali i neka druga imenovanja, da nam objasni da li smo mi osam godina spavali – ističe Markićević.

Tomislav Nikolić, šef poslaničke grupe Napred Srbijo, na molbu da komentariše imenovanja uzvratio je pitanjem „zašto je Zoran Lilićgori od Ivice Dačića“.

– Šta mislite o imenovanju Dačića za ministra policije. Što je Lilićgori od Dačića. Prihvatate Dačića, prihvatate sve socijaliste – objasnio je Nikolić, dodajući da je Liliću partiji koja je na vlasti.

Nikolić, kako ističe, ne veruje da će Vlada ići do kraja u nameri da proveri poslovanje javnih preduzeća jer je u pitanju „veliki lopovluk“. On je ubeđen da će Vlada sakriti mnogo toga.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudićne sumnja da je Vlada iskrena u nameri da proveri poslovanje javnih preduzeća, ali smatra da od celog ovog posla „na žalost svih nas neće biti ništa“.

– Nije stvar da li su iskreni u nameri. Mislim da imaju ozbiljne političke probleme unutar Vlade i da postoje međusobne ucene – naglasio je Aligrudić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari