Dodik bi mogao "opravdano" da izostaje unedogled 1Foto: Zoran Mrđa/FoNet

Miloradu Dodiku, predsedniku Republike Srpske, biće upućen i drugi poziv na saslušanje zbog organizovanja referenduma u tom bosanskohercegovačkom entitetu.

Kako su za Danas rekli diplomatski izvori u Sarajevu, advokatski tim Milorada Dodika poslao je Tužilaštvu BiH opravdanje zbog nepojavljivanja na prvom saslušanju, koje je uvaženo.

S druge strane, kako Danas saznaje, Dodiku neće biti uvažen zahtev da bude saslušan u regionalnom centru SIPA u Banjaluci. Prema rečima naših sagovornika, takav zahtev neće biti uvažen, jer bi se na taj način napravio presedan, koji bi mogao da povuče niz drugih slučajeva u smislu pozivanja na takav ustupak Miloradu Dodiku.

Na pitanje Danasa šta će se dogoditi ukoliko se Dodik ne pojavi ni na drugom slušanju, diplomatski izvori iz Sarajeva kažu da sve dok Milorad Dodik bude imao opravdanja koja, po zakonu, Tužilaštvo mora da uvaži, ne može se izdati nalog za privođenjem.

– Imamo vrlo specifičnu situaciju, jer Dodik, s obzirom na funkciju koju obavlja, ima obaveze koja su sa stanovišta zakona – opravdane. Tako da će mu biti upućivani sledeći pozivi nakon svakog opravdanog odlaganja, odnosno nedolaska na saslušanje – ističu sagovornici Danasa.

Poznavaoci političkih prilika, međutim, za naš list ističu da Dodik neće moći unedogled da izbegava pojavljivanje na saslušanju, odnosno da će se morati naći mera između pravnog okvira i realno političkog konteksta.

– Nije isto kada se neko ne odazove na saslušanje pet ili sedam puta, ili kada to učini petnaest puta. Izvesno je da se gleda realno politički kontekst, i da bi eventualno privođenje, odnosno hapšenje Dodika moglo da usledi u trenutku kada odlaganja postanu već besmislena zbog bezbrojnog ponavljanja – zaključuju sagovornici našeg lista.

Podsetimo, Miloradu Dodiku upućen je poziv za saslušanje zbog održavanja referenduma u RS o danu tog bosanskohercegovačkog entiteta, uprkos zabrani Ustavnog suda BiH. Dodik je osumnjičen da je prekršio Ustav BiH i Dejtonski sporazum. Uoči poziva za saslušanje suspendovan je glavni tužilac BiH Goran Salihović zbog sumnje u korupciju, jer je stopirao sve istrage koje su pokrenute protiv Dodika zbog finansijskih malverzacija.

Odgovarajući na pitanja o mogućem hapšenju, Milorad Dodik je nedavno rekao da je odgovor Tužilaštvu BiH pobeda na referendumu. On je istakao i da ne želi da se pojavi u Sarajevu na saslušanju, već da zahteva da to bude učinjeno u regionalnom centru SIPA u Banjaluci.

– Ako neko hoće nekoga da hapsi, onda neka hapsi čitav referendum – rekao je Dodik.

Vučić: Ne bi bilo moralno da uvedemo sankcije RS

Premijer Aleksandar Vučić kaže da kao premijer smatra da ne bi bilo moralno ispravno da predloži uvođenje sankcija protiv rukovodstva ili predsednika Srpske. On je, odgovarajući na pitanje novinara u vezi s najavom SAD i EU da će uvesti sankcije protiv predsednika RS Milorada Dodika, naveo da još nikakve mere nisu preduzeli ni Vašington ni Brisel.

– Budu li preduzeli mere, mi ćemo naše korake razmotriti. Pošto vlada vodi unutrašnju i spoljnu politiku u skladu sa Ustavom, kao premijer ne mislim da bi bilo moralno ili normalno da predložim uvođenje bilo kakvih sankcija protiv rukovodstva RS ili njenog predsednika – objasnio je Vučić. Istovremeno je poručio da je spreman da snosi sve posledice koje bi takva odluka izazvala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari