Dodik: Deklaracija neće biti puko slovo na papiru 1Foto: RTRS (arhiva)

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da deklaracija o očuvanju srpskog naroda, koju će pripremiti RS i Srbija, neće biti puko slovo na papiru, već program za dugoročno sistematsko delovanje u korist srpskog naroda.

„Republika Srpska i Srbija daće sve od sebe da tako i bude. Da dođemo do racionalno utemeljene deklaracije i da onda energično radimo na njenoj realizaciji“, naveo je Dodik u autorskom tekstu za „Politiku“. On je ponovio da deklaracija neće biti uperena ni protiv koga, niti na bilo čiju štetu, već da je želja ove generacije političara u Srpskoj i Srbiji da napokon poboljšaju nezavidan položaj Srba, pre svega u zemljama bivše Jugoslavije.

„Zašto evropske institucije i evropska zajednica bagatelišu tešku poziciju našeg naroda, gde je on postao manjina, a njegova kultura ostala većina“, rekao je Dodik i postavio pitanje zašto se principi na kojima počiva moderna država, a to su poštovanje manjinskih prava, ne primjenjuje na Srbe?

Dodik je pitao i „ko se to boji najavljene deklaracije Srbije i Srpske o delovanju za opstanak srpske nacije i srpskog naroda i zašto se diže povika na deklaraciju, koja neće biti ništa novo i neosnovano i koja je javna, te predstavlja unutrašnje pitanje srpskog naroda i njegovo suvereno pravo da kao narod odlučuje o svojoj sudbini“?

On je ponovio da deklaracija nema nikakve aspiracije za preuređenje država, ali ima aspiraciju da upozori da evropska konvencija dozvoljava da se, na primer, Srbima u Sloveniji da status nacionalne manjine, a da se u Hrvatskoj reše oteta imovinska prava, gde je Srbima oduzeto 40.000 stanova, dok su u Republici Srpskoj sva stanarska prava vraćena.

Dodik je naveo da se Srbima u Hrvatskoj duguje 50.000 penzija, dinarska i devizna štednja, da je onemogućena naknada štete za uništenu i nestalu imovinu.

Predsednik RS istakao je da u Hrvatskoj Srbima treba da se omogući korišćenje ćirilice, a u Crnoj Gori spreči ugrožavanje statusa Srba i anuliranje srpskog jezika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari