Dodik: Genocid u Srebrenici dogovorena tragedija 1Foto: EPA/ Vladimir Stojković

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je genocid u Srebrenici, gde su snage bosanskih Srba 1995. godine ubile oko 7.800 Bošnjaka, bila dogovorena tragedija čiji je cilj bila satanizacija Srba.

Dodik je to rekao na vanrednoj sednici Skupštine Republike Srpske, zakazanoj na njegov zahtev, na kojoj treba da se raspravlja o izveštaju komisije za Srebrenicu, usvojenom 2004. godine.

Želimo da sagledamo i srpske žrtve. Mora da se zna da 30.000 stradalih Srba u prethodnom ratu još čeka pravdu. Srebrenički zločin bio je dogovorena tragedija, sa namerom satanizacije Srba, izjavio je Dodik.

Dodik je naglasio da se teza o „genocidu nad muslimanima-Bošnjacima“ pojavila na početku sukoba i otkrila plan delovanja za stvaranje BiH kao države po meri najbrojnijeg naroda, o čemu postoje brojni dokumenti.

Reč genocid koristi se već u izveštaju kasnijeg generala Sefera Halilovića i Patriotske lige iz februara 1992. godine, gde on govori da će budući rat biti genocidan jer je usmeren protiv muslimana, i da je cilj zatrti muslimanski narod. To se potvrđuje i u transkriptima sa sednice Predsedništva BiH s početka maja 1992. godine, naveo je Dodik.

On je dodao da je i Alija Izetbegović, nastavljajući tu priču, pisao svim državnicima još u aprilu 1993. godine.

Napisao je da će se u Srebrenici dogoditi najveći genocid od Drugog svetskog rata i to je poslužilo da Savet bezbednosti UN proglasi Srebrenicu zaštićenom zonom, iz koje su pod komandom Nasera Orića vršeni brojni napadi na okolna srpska naselja, uz mnogobojne srpske žrtve, kazao je Dodik.

Komisija za Srebrenicu u izveštaju navodi da je u julu 1995. nestao 7.801 Bošnjak, ali je Dodik smatra da taj broj nije tačan, javila je Televizija Al Džazira.

Podržaćemo formiranje nove međunarodne nepristrasne komisije koja će istraživati sve zločine, bez obzira na nacionalnost žrtve, rekao je Dodik.

On je izjavio da je nekoliko stotina Muslimana stradalo u „međusobnim bošnjačkim sukobima“.

Dodik je rekao da Republika Srpska želi mir, ali da je spremna da se brani od bilo kakvog ugrožavanja.

„Odbrambeni potencijali Republike Srpske veći su nego što neko može i da zamisli i spremni smo da se branimo. Policija Republike Srpske bi ekspresno reagovala na bilo kakav napad, i zato je i napadaju i koriste svaku priliku za njeno ugrožavanje“, rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari