Dodik: Izetbegović nije BiH 1Foto: www.wikipedia.org

Predsednik Republikem Srpske Milorad Dodik izjavio je da nije realno da Bosna i Hercegovine prizna nezavisno Kosovo jer je Bakir Izetbegović samo jedan od trojice u Predsedništvu.

Izetbegović je pokazao da priželjkuje i priziva da Bosna i Hercegovina prizna nezavisno Kosovo mimi institucija, što znači da sebe predstavlja kao Bosnu i Hercegovinu, što on nije, rekao je Dodik u emisiji „Upitnik“ RTS.

Prema njegovim rečima, nijedna Izetbegovićeva odluka ne može biti validna bez ostalih.

Sarajevo nisu ni Izetbegović, ni muslimani, ni Bošnjaci, nego mora da bude po „svetom trojstvu“ tri konstitutivna naroda i da oni kreiraju stavove, kazao je Dodik.

On je istakao da je priznanje KiM ranije bilo na dnevnom redu i da svi politički lideri Bošnjaka žele da ga priznaju, ali je za to potrebna saglasnost Republike Srpske, koje neće biti.

Dodik je rekao da se Izetbegović umešao i u priču o Sandžaku i da je njegov cilj što veća šteta za Srbe.

Rekao je i da će napasti RS iz nekih razloga. Objavio je opšti napad na srpske nacionalne interese i pokazao da je srpski neprijatelj broj jedan, što se tiče odnosa u BiH, ocenio je Dodik.

Izetbegović će, prema njegovim rečima, ako dođe u Srbiju imati šta da objasni, a postoji mogućnost i da se proglasi za „persona non grata“.

Moramo da imamo jedinstven stav o Izetbegoviću, rekao je Dodik.

Dodao je da stavovi koje iznosi Izetbegović nisu samo njegovi, ili stavovi političkog Sarajeva, već i dela međunarodne zajednice, što dokazuje i izjava ambasadorke SAD u BiH Morin Kormak, koja je rekla da Republika Srpska nije Kosovo.

Predsednik Srpske smatra da je Bosna i Hercegovina „nemoguća država i prostor za treniranje stranaca kako bi se pripremili za druge egzotične destinacije“.

BiH opstaje zbog velike intervencije međunarodnog faktora, ali nije ista kao pre pet ili deset godina. Ona gubi na snazi, ističe Dodik.

Srbi su, kaže, prihvatili Dejton i nametnuta rešenja, ali nikad nisu želeli da budu u toj državi.

Govoreći o referendumu o nezavisnosti RS i tome šta bi se desilo ako bi inicijativa za nezavisnost dobila većinsku podršku, Dodik je rekao da Srpska ima sve elemente da funkcioniše kao država – teritoriju, narod koji to hoće, izvršnu vlast i dobre regionalne odnose.

I za Bošnjake je najbolje da se raziđemo. Monstrum od BiH ne može da funkcioniše. Ako ne možemo da se dogovorimo, zašto forsirati, kazao je Dodik.

On smatra da je to moguće sprovesti bez ratnih sukoba.

Gubimo vreme zajedno, RS ništa nije imala od BiH, nijedna odluka nije bila korisna osim ukidanja viza, a to bi nas zadesilo i da smo u drugoj državnoj organizaciji, rekao je Dodik.

Govoreći o odnosima unutar Bosne i Hercegovjne, Dodik je ponovio uverenje da Hrvatima treba dati treći entitet, jer su im mnoga prava osporena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari