Dodik: Migrante vratiti iz BiH tamo odakle su došli 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ponovio je da Republika Srpska neće prihvatiti da se na njenoj teritoriji formiraju sabirni centri za migrante, ističući da je jedina ispravna politika da se migranti deportuju odakle su došli.

Dodik je ocenio da pitanje migranata jeste i humanitarnog karaktera, ali i da su migranti postali ozbiljan problem, zato što su „značajno uznemiravaju i ugrožavaju živote građana“.

„Ono što možemo da učinimo jeste da im pomognemo da što pre prođu kroz Republiku Srpsku“, kazao je srpski član Predsedništva BiH za RTRS.

Prema njegovim rečima, bilo je pokušaja da se naprave tri ili više sabirnih centara za migrante, od kojih je jedan trebalo da bude u Banjaluci, drugi u Trnovu i treći u okolini Bijeljine.

Dodik je rekao i da su priču u vezi sa migrantima smislile zapadna Evropa i vodeće industrijske zemlje, koje su prihvatile migrante u pogledu humanitarnog rešavanja tog pitanja.

„A onda se pokazalo da je dominantan cilj bio da dođu do sposobne, mlade radne snage, koja im je potrebna za njihovu industriju“, naveo je on.

Dodik je naglasio da je primarni cilj migrantima zapadna Evropa, a ne BiH ili Republika Srpska, te da je jedina ispravna politika hitne deportacije, odnosno „izbacivanje“ migranata iz BiH.

„Videli smo da bivši ministar bezbednosti u Savetu ministara Fahrudin Radončić smatra da vladajuća partija kod Bošnjaka ima sasvim drugi plan za migrante“, kazao je on.

Dodik je najavio da će ponovo da intenzivira pitanje migrantske krize, dodavši da je evidentno da, osim u Republici Srpskoj, sve više problema ima i u Federaciji BiH, te da ni javnost u tom entitetu ne reaguje blagonaklono na ovaj problem.

Naveo je da prema podacima policije RS, dnevno oko 150 migranata dolazi i prolazi ovim prostorima.

„Kada se desio incident u Klašnicama kod Banjaluke, u kojem su migranti pokušali da provode nasilje, nismo oklevali da policija interveniše. Naša policija pojačava svoju sposobnost da interveniše i represivnim merama, jer ne želimo da nam ugrožavaju život“, istakao je Dodik.

Govoreći o usvajanju budžeta BiH i predstojećim lokalnim izborima, Dodik je ocenio da se pod znakom pitanja nalazi održavanje izbora u novembru, kao i Centralna izborna komisija, koja „nije izabrana kako treba“.

„Ono što mi ne godi jeste i što u javnost izlazi ambasador OEBS-a (Ketlin Kavalec) i govori o tome, iako nije zadužena za to. Taj intervencionizam svojstven je za neke zapadne diplomate koji dolaze ovde i uvek nanose štetu“, kazao je on.

Prema Dodikovim rečima, RS pokušava da kreira svoju politiku i donosi odluke koje ne zavise od stranih ambasadora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari