Dodik: Protesti urušavaju pozicije Srbije 1Dodik i Vučić (arhiva) Foto: tviter/aleksandar vucic

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Beogradu da su dešavanja u Srbiji poslednjih dana usmerena na destabilizaciju Srbije i njenih regionalnih i medjunarodnih pozicija.

„Ono što smo gledali nije dobra slika, i usmerena je ka destabilizaciji Srbije i urušavanje regionalnih, medjunarodnih i drugih pozicija Srbije“, rekao je Dodik na konferenciji s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Prema njegovim rečima, Vučićevo ponašanje na dan ulaska demonstranata u Radio-televiziju Srbije je „poslalo poruku odbrane institucija i državnosti“.

Dodik je naveo da je „malo ko“ u Republici Srpskoj podržao srpsku opoziciju tokom vikenda.

„Ljudi su reagovali tako što smatraju da sva politička dešavanja treba da se dešavaju u javnom prostoru i u okviru izbornog dana. Nasilje niko ne voli“, izjavio je Dodik.

Dodik: Saradnja Srbije i RS usmerena na stabilizaciju

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Beogradu da je saradnja Srbije i Republike Srpske usmerena ka stabilizaciji regiona, a da se otvorena pitanja izmedju Srbije i BiH rešavaju.

„Problem granice ostaje nerešen jer Bošnjaci imaju neke svoje pristupe, ali što se mene tiče prihvatljivo je rešenje koje je ranije predloženo“, rekao je Dodik na konferenciji s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dodik je naveo da je Vučića obavestio o razgovorima o formiranju vlasti na nivou BiH.

„Organi vlasti u BiH se sastavljaju, nemaju direktni izborni legitimitet. Postoji spremnost srpske strane a i hrvatske, ali nedovršena stvar je bošnjačka politička elita a postoji i namerna opstrukcija“, rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, više se ne radi o „tehničkim zastojima“ već o „organizovanoj opstrukciji da bi se u Savetu ministara zadržali Bošnjacima podobni kadrovi“.

„Mi nemamo nameru da trpimo takve odnose. Važno je da neki drugi vide na koji način se to kreće“, izjavio je Dodik.

On je rekao da je trenutna saradnja Srbije i Republike Srpske najkonkretnija i najbolja, i da se ne ogleda samo u brojnim zajedničkim projektima nego i u „razumevanju i obostranoj podršci“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari