Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Dodik je novinarima, nakon sastanka koji je, sa premijerkom RS Željkom Cvijanović imao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom Vlade Anom Brnabić, rekao da RS granicu sa Srbijom ne doživljava kao granicu, nego kao „formalnu liniju“ i da joj je u interesu da se to što pre reši.

Razgovarali smo o predlozima kako to razgraničenje i formalno uraditi, rekao je Dodik, i dodao da se sva sporna područja gde bi trebalo „ispraviti“ granicu nalaze na teritoriji RS, koja nema ništa protiv predloga Srbije.

Govoreći o sastanku, on je istakao da je razgovarano o saradnji koju omogućava sporazum o specijalnim i paralelnim vezama i da je konstatovano da su sve aktivnosti planirane za ovu godinu realizovane, a bilo je reči i o priorotetima za sledeću godinu.

Dodik je objasnio da će na zajedničkoj sednici dve vlade, koja je počele nešto posle 11:30 časova, biti operativno razmatrane te aktivnosti, kako bi se u budžetima za sledeću godinu planirala potrebna sredstva.

Na pitanje o izradi Deklaracije o opstanku Srba, on je konstatovao da „rad na tome ide svojim tokom“ i da su stvoreni uslovi da se taj dokument uputi parlamentima.

Naš cilj je da se to uradi ovog meseca, naglasio je Dodik. 

Brnabić: Zadržati poseban odnos sa RS

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Beograd želi da zadrži poseban odnos sa Republikom Srpskom (RS).

Saradnja će nastaviti da se odvija intenzivnim tempom i nastavićemo da podržavamo projekte RS, rekla je Brnabić novinarima posle zajedničke sednice vlada Srbije i RS.

Ana Brnabić je izjavila da je osma zajednička sednica dve vlade bila posvećena konkretnim projektima.

Ministri dve vlade su potpisali četiri dokumenta o saradnji ministarstava kulture, ali i oblasti vazduhoplovstva i infrastrukture, kao i pošte i telekomunikacija.

Odgovarajući na pitanje novinara, Ana Brnabić je rekla da se radi na deklaraciji o opstanku srpskog naroda.

Na tome su angažovani kabineti predsednika Srbije i Republike Srpske, Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, dve vlade, profesori, akademici, organizacije civilnog društva.

Želimo da imamo ozbiljan pristup kako bi učvsrtili saradnju srpskog naroda u regionu, izjavila je Ana Brnabić.