Premijer RS Milorad Dodik izjavio je sinoć da bi donošenje deklaracije o nezavisnosti Republike Srpske u ovom momentu bio avanturizam. „Treba izbeći bilo kakav avanturizam. Avanturizam bi podrazumevao da mi sada uradimo nešto u smislu donošenja deklaracije“, kazao je Dodik za Televiziju RS. On je naveo da bi donošenje deklaracije o nezavisnosti RS bilo protiv interesa Srbije, koja se bori za teritorijalni integritet, dodajući da ni Rusija i Kina nisu priznali nezavisnost Kosova.

– Mi smo još u stanju sprovođenja Dejtonskog sporazuma sa visokim predstavnikom koji je na neki način zadužen da tumači Dejtonski sporazum, bez obzira što je vršio pravno nasilje i nezakonito se ponašao u prošlosti – kazao je Dodik i dodao da treba imati u vidu „da sila determiniše pravo“.

Ranije juče Dodik je, posle konsultativnog sastanka sa predsednicima nekoliko političkih partija iz RS, izjavio da će „RS će slediti politiku Srbije prema Kosovu“. On je najavio da će Vlada RS formirati tim eksperata koji će „dati studioznu ocenu mišljenja Međunarodnog suda pravde“. Lideri opozicionih stranaka koji se nisu odazvali sastanku, ocenili su da je reč o „politikantstvu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari