Dodik: Uspešan razgovor sa Putinom 1Foto:kremlin.ru

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je posle sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi da je razgovor bio veoma uspešan.

On je dodao i da je Putin izrazio podršku stabilizaciji u regionu, javio je RTRS.

„Predsednik Putin izrazio je podršku stabilizaciji u regionu, podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu, poželeo napredak i BiH i Republici Srpskoj i u tom pogledu izrazio uverenje da Ruska Federacija svojim odnosom doprinosi stabilizaciji i ukupnom dobrom stanju stvari“, rekao je Dodik dodajući da je razgovor prošao u najboljoj mogućoj atmosferi.

Kako je Dodik naveo u izjavi za RTS, Putin je poželeo da na referendumu u nedelju sve protekne u najboljem redu.

„Ovo je bila prilika da predsednika Ruske Federacije upoznam o razvoju političke situacije u BiH i da iskažem svoje mišljenje o tome, posebno ukazujući na činjenicu da je u BiH i poslije 20 godina visoki predstavnik, da su u Ustavnom sudu BiH i dalje tri stranca koja dominantno odlučuju, te da se i u drugim institucijama isto tako održavaju stranci“, dodao je Dodik, naveo je RTRS.

On je naveo da je na sastanku konstatovano da je saradnja Srpske i Rusije u kontinuitetu veoma dobra i uspešna, da se zasniva na obostranom uvažavanju interesa na ekonomskom planu.

Dodik je ranije danas najavio da će građani RS koji žive u Rusiji moći da se izjasne na referendumu u Moskvi i na još nekoliko glasačkih mesta širom Rusije.

Dodik je rekao da su spekulacije da je Rafinerija nafte u Brodu u problemima i da će biti zatvorena i da ga je rukovodstvo „Zarubežnjefta“ informisalo da Rafinerija i „Optima grupa“ pozitivno posluju.

„Nakon nekoliko godina ulaganja i u teškim ekonomskim uslovima za energetski sektor i oblast nafte, ohrabrujuća je činjenica da Zarubežnjeft posluje pozitivno“, rekao je Dodik za RTRS uoči sastanka sa Putinom.

On je naveo da Rafinerija i „Optima grupa“ zapošljavaju oko 2.000 ljudi i da ostvaruju ogroman priliv novca koji ide na javne račune RS.

„Sve je to dobro za nas, a neki to minimiziraju“, rekao je Dodik. On je izrazio uverenje da će za nekoliko dana biti regulisan i klirinški dug, od kojeg će RS dobiti dio.

Dodik je naglasio da će Putina informisati o sprovođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

„Iskrivljen je pristup koji imaju sa Zapada, koji pokušavaju da tumačenjem duha Dejtona nateraju nas na kršenje međunarodnog sporazuma“, naglasio je Dodik.

On je ocenio da Rusija svojim principijelnim odnosom i poštovanjem međunarodnog prava doprinosi dodatnoj stabilizaciji prilika na Balkanu i u svetu.

„Rusija postaje, bez obzira što neke to iritira, globalni i svetski igrač u svim segmentima strukturalnih politika i vojno, ekonomski, finansijski. Bez obzira na sankcije koje su ovde uvedene, Rusija pokazuje svoju vitalnost u tom pogledu“, istakao je Dodik.

On je naveo da će građani Republike Srpske koji žive u Rusiji imati mogućnost da se izjasne na referendumu u Moskvi i na još nekoliko glasačkih mesta širom Rusije.

„Sve je ovde spremno za održavanje referenduma za koji postoji veliko interesovanje ljudi“, zaključio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari