Dodik: Ustav Republike Srpske jedan od najvažnijih akata koje je srpski narod u RS usvojio 1Foto: RTRS

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas, povodom godišnjice donošenja prvog Ustava Republike Srpske, da je taj Ustav jedan je od najvažnijih akata koje je srpski narod u RS usvojio i jedan od temelja na kojima ona i danas počiva.

Akt kojim smo definisali politički okvir u kojem ćemo živeti i funkcionisanje demokratskih institucija u tom okviru sigurno se može smatrati jednim od temelja na kojima RS i danas počiva, rekao je Dodik za Srnu.

On je naglasio da srpski narod aktom proglašenja Republike Srpske poručio da želi da živi slobodno, a prvim Ustavom da želi da živi u demokratski uređenom društvu u kojem su prava i slobode zagarantovane svima koji poštuju taj akt.

Zato su ta dva događaja među važnijim u istoriji Republike Srpske, rekao je Dodik.

Skupština srpskog naroda u BiH, koja je osnovana 24. oktobra 1991. godine nakon što su 14. oktobra srpski poslanici preglasani u Skupštini tadašnje SR BiH, donela je desetak konstitutivnih akata koji su bili ustavnopravna osnova za stvaranje RS, ali dva su najbitnija – Deklaracija o proglašenju Republike Srpske i Ustav Republike Srpske.

Skupština srpskog naroda BiH Deklaraciju je donela 9. januara 1992. godine, a Ustav 28. februara iste godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari