Dodik: Zalažem se za ideju da svi građani RS automatski dobiju državljanstvo Srbije 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se zalaže za ideju da svi građani Republike Srpske automatski dobiju državljanstvo Srbije.

„Pokušavam da privolim vlasti u Srbiji da prihvate automatsko državljanstvo Srbije za gradjane Republike Srpske“, rekao je Dodik za banjalučku Alternativnu televiziju.

Dodao je da je potpuno uveren da „ova bezočna laž koja se zove BiH ne može da funkcioniše u situaciji kada se degradira srpski narod“.

Dodik je najavio da će posle izbora nove Vlade Srbije prva poseta zvaničnika ove zemlje biti Republici Srpskoj i Banjaluci i da je to dogovorio sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

„Posle toga mi ćemo posetiti Srbiju. Naša saradnja je veoma dobra i treba da bude proširena, a uradili smo mnogo kapitalnih stvari, među kojima je nastavni program i neophodan je što veći stepen integracije zato što je reč o istom narodu“, dodao je on.

Govoreći o odnosima sa Crnom Gorom, Dodik je ocenio da je „na vreme shvatio da je predsednik te zemlje Milo Đukanović ušao u završnu fazu degradacije srpskog identiteta, jer je hteo da oduzme imovinu Srpskoj pravoslavnoj crkvi“.

Dalje je naglasio da „svaki narod ima pravo na samoopredjeljenje i državu na čemu se zasnivala civilizacija i da u BiH ne postoji potencijal za rat“.

„U Briselu ću reći da je intervencionizam međunarodne zajednice doveo BiH do nemogućnosti“

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će danas u Briselu zvaničnicima Evropske unije preneti svoj stav da je intervencionizam međunarodne zajednice doveo BiH do nemogućnosti.

„To ću reći svima sa kojima budem razgovarao. BiH je zarobljena iluzijom koju su posejali međunarodna zajednica i Bošnjaci“, kazao je on za banjalučku Alternativnu televiziju.

Prema njegovim rečima, BiH ne može da dodje do realnog političkog života u kome postoje tri konstitutivna naroda koji treba da se dogovaraju konsenzusom, već se stalno pokušava pribeći nekom nametanju.

Dodik je naveo da je poznato da je kongresmen iz SAD, koji predlaže rezoluciju o BiH, „plaćeni bošnjački lobista“.

„Šta rezolucija znači za mene? Mogu ih donositi koliko hoće. Ovde nije bila agresija, kao što navode u rezoluciji. Po čemu smo mi agresori ovde gde smo rodjeni? Agresije nije bilo i ponoviću da u Sarajevo idem zato što moram u ime Republike Srpske“, kazao je on.

Srski član Predsedništva BiH je kazao da je Sarajevo „potpuno muslimanski grad, kao što je Banjaluka srpski“.

„Dajte da prestanemo više stvarati iluziju“, naglasio je Dodik.

Govoreći o odluci Centralne izborne komisije (CIK) BiH da zabrani učešće Ujedinjenoj Srpskoj na predstojećim lokalnim izborima, Dodik je ocenio da u svetu više nema zemalja diktatorskog karaktera koje se na ovakav način upliću u izbore.

Prema njegovim rečima, sadašnji saziv CIK-a je neregularno izabran.

Dodik je ocenio da je odluka o zabrani izlaska na izbore US „neodrživa i da će pozvati koalicione partnere SNSD-a u RS da se vidi kako će se ponašati u budućnosti, te da se time ugrožavaju temelji postojanja BiH“.

On smatra da BiH pokušava da upravlja obaveštajna struktura, u kojoj se nalaze SDA i PDP i da je, kako je naglasio, sva aktivnost prljavog karaktera usmerena na RS i njene funkcionere.

Ponovo je optužio opozicione stranke iz RS, PDP i SDS, za izdaju nacionalnih interesa RS i podaništvo Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari