Dodikova priča o ujedinjenju za predizbornu upotrebu 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Nacionalistički naboj je jedina ideologija na kojoj Milorad Dodik „pliva“, praveći incidente kako bi sebe prikazao kao pravog i jedinog zaštitnika Srba u Bosni i Hercegovini – ocenjuje za Danas direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov…

… komentarišući izjavu Milorada Dodika da je „srpska nacionalna ideja ovog veka jedinstvo RS i Srbije, koliko god se nekome to ne sviđalo“.

Popov zapaža da se Dodikova retorika naročito pojačava u vreme izbora u BiH te da se, kako se datum njihovog održavanja bude bližio, mogu očekivati izjave i potezi kojima će on pokušati da još više derogira i negira federalne institucije.

– To je jedino njegovo oružje i municija sa kojom može da barata. Takođe, takvim narativom Dodik prikriva krivične prijave koje ga terete, a koje stoje u tužilaštvu jer je ono toliko korumpirano da nije u mogućnosti da ga procesuira – tvrdi Popov.

Kopredsedavajući Igmanske inicijative Vehid Šehić, objašnjava da je u BiH odavno počela predizborna kampanja, što se može opisati kao neka vrsta vanredne situacije koja pojedine tamošnje političare čini nervoznim. On kaže da je u toku predizborne kampanje u BiH sve dozvoljeno, pa političari koriste svoj toliko puta oprobani metod stvaranja straha, jer građani u takvoj atmosferi veoma često iracionalno nastupaju i glasaju iako znaju da time ništa neće promeniti.

– Dodikova izjava nije ništa novo, to je oprobani recept na koji smo mi u BiH navikli. Međutim, upravo je problem navikavanje građana na takvu retoriku. Mnogi u ovoj državi, ne samo Milorad Dodik, ne poštuju njen ustav, integritet niti ovo malo suvereniteta koji nam je ostao. Ipak, mi ne smemo postati zavisnici takve retorike i moramo nešto preduzeti, jer ipak u svojim rukama imamo najznačajniji alat, a to je olovka na predstojećim izborima – poručuje Šehić.

On upozorava da je rezultat takvog ponašanja političara u BiH činjenica da stotine hiljada ljudi napuštaju tu državu, jer su prepoznali da domoljublje bosanskih političara samo njima donosi korist.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari