Tokom ove nedelje biće održan sastanak državnog vrha na kome bi trebalo da se dogovori platforma za pregovore sa Prištinom, najavio je Ivica Dačić, premijer Srbije koji se u petak sreo s premijerom Kosova Hašimom Tačijem i visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Prema Dačićevim rečima, sastanak državnog vrha organizovaće Kabineta predsednika Srbije Tomislava Nikolića, a posle sastanka bi trebalo da bude poznata platforma za pregovore sa Prištinom. Dačić je rekao da to nije prvi takav sastanak i da će ove nedelje zapravo biti samo nastavljeni razgovori o pristupu i platformi Srbije u dijalogu koji sledi.

„Izrada platforme je u toku. Na tim sastancima je više puta razgovarano o elementima našeg pristupa u nastavku dijaloga i tu nije reč samo o tome kako vidimo konačno rešenje za Kosovo, već i o drugim stvarima koje treba rešavati, a koje se tiču zaključaka Evropskog saveta iz decembra prošle godine, odnosno potrebe normalizacije odnosa sa Prištinom“, naveo je premijer. Dačić je ponovio i da će razgovori biti nastavljeni u novembru i da će platforma do tada biti uobličena.

Podsetimo, prema saznanjima Danasa, ideja je da se zvaničnom državnom strategijom osigura da svi nivoi vlasti Srbije vode i zastupaju usaglašenu politiku. „Platforma za KiM imaće dve celine. Prvi deo će se odnositi na politički dijalog, u okviru kojeg će Beograd ponuditi Prištini pregovore na najvišem nivou, dok će se drugi deo odnositi na rešavanje tehničkih pitanja“, objašnjavaju sagovornici Danasa. Oni ističu da se Beograd zalaže za „pronalaženje održivog, konačnog i kompromisnog rešenja za KiM, zbog čega je neophodno da se Srbi i Albanci nađu oči u oči, uz posredovanje međunarodne zajednice“. Kako dodaju, predsednik Srbije Nikolić insistira na davanju veće uloge Skupštini Srbije u rešavanju kosovskog pitanja nego što je bio slučaj do sada, „što je veoma dobro“.

Austrijski diplomata Štefan Lene za prištinski list Koha ditore ocenjuje da je rešenje koje je ponuđeno u paketu međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija nedovoljno i da severu Kosova kroz političke razgovore treba ponuditi suštinsku autonomiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari