Tvrdnje da su se Demokratska stranka Srbije i Srpska radikalna stranka već dogovorile o formiranju vlade posle izbora 11. maja nisu tačne. Takvi tekstovi predstavljaju klasično obmanjivanje javnosti i zloupotrebu funkcije medija. Dogovor sa SRS niti postoji, niti smo s njima razgovarali o tome.

Tvrdnje da su se Demokratska stranka Srbije i Srpska radikalna stranka već dogovorile o formiranju vlade posle izbora 11. maja nisu tačne. Takvi tekstovi predstavljaju klasično obmanjivanje javnosti i zloupotrebu funkcije medija. Dogovor sa SRS niti postoji, niti smo s njima razgovarali o tome. Vojislav Koštunica je na konferenciji za novinare u subotu jasno rekao da je imao kontakte sa DS i najvećom opozicionom strankom pola sata pre obraćanja javnosti i obavestio ih šta namerava da predloži. Nikakvih drugih kontakata nije bilo – kaže za Danas Andreja Mladenović, portparol DSS.
Rekli ste da o predizbornoj koaliciji razgovarate samo s Novom Srbijom. Šta je, na primer, sa Srpskim demokratskim pokretom obnove, čije ste predstavnike imali na izbornoj listi na prošlim izborima, ili sa SPO?
– U ovom trenutku razgovaramo samo sa NS. Ne isključujem mogućnost razgovora s drugima, ali prostor nije previše širok. Naravno, u obzir dolaze samo stranke koje su nam programski bliske i čiji su politički ciljevi i aktivnost saglasne našim. Sigurno je da nećemo praviti široke koalicije. One nam nisu ni potrebne.
Kada će i koji stranački organi odlučiti o koalicijama?
– Odluku o izlasku na izbore donosi Glavni odbor na predlog Predsedništva stranke. Sednice Predsedništva i GO još nisu zakazane, ali će sigurno biti ovih dana. Izbori će verovatno biti raspisani u četvrtak i od tada teku izborne radnje, mada smo, s obzirom na to da su za 11. maj ranije raspisani lokalni i pokrajinski, uveliko počeli da se pripremamo. Pripreme su u međuvremenu „proširene“ i na parlamentarne.
Da li će DSS s nekim ulaziti u koalicije za lokalne i pokrajinske izbore?
– Dosad još nismo dobili zahteve odbora za predizborne koalicije na lokalnim izborima. Ako ih i kada ih bude, o njima ćemo raspravljati. Po proceduri, lokalni odbori predlažu koalicije centrali stranke, a centrala to odobrava ili odbija. Ima sredina u kojima etničke manjine čine ubedljivu većinu i u kojima bez širih koalicija nije moguć ulazak u lokalne organe vlasti, te je takva saradnja potrebna. Pošto su u međuvremenu raspisani i parlamentarni izbori, to utiče i na lokalne jer je teško na opštinskom nivou praviti koalicije koje bi odudarale od republičkih. To bi samo zbunjivalo birače. U svakom slučaju, sigurno je da na lokalnom nivou ne možemo praviti koalicije sa strankama koje izlaze iz okvira naše politike.
Potpredsednik Vlade Božidar Đelić je izjavio da Srbija 11. maja bira između Evrope i samoizolacije. Da li se slažete?
– Ne. Srbija 11. maja bira na koji način će odbraniti Kosovo i Metohiju i da li u EU hoće da uđe sa ili bez Kosova i Metohije. To je pitanje i dilema koje će se naći pred biračima Srbije 11. maja i na koje će oni odgovoriti.
Pojavile su se spekulacije da bi krajem aprila Srbiji moglo biti ponuđeno potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.
– To je poznata priča o štapu i šargarepi koja se Srbiji nudi, posebno u vreme izbora. Videćemo šta će EU uraditi i kako će se pokazati. Za sada samo povlači poteze koji idu ka stvaranju lažne države Kosovo. I dalje čekamo da EU kaže da li Srbiju vidi kao celovitu državu ili ne. Kako se sada stvari odigravaju, Savet ministara EU i Evropska komisija rade na tome da na teritoriji Srbije bude napravljena veštačka tvorevina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari