Ahmet Davutoglu, ministar spoljnih poslova Turske i njegov domaćin Vuk Jeremić, šef diplomatije Srbije, juče su u Novom Pazaru razgovarali s liderima dve najveće bošnjačke partije i ministrima Rasimom Ljajićem i Sulejmanom Ugljaninom. Ujedno su saopštili da su dve države postigle dogovor da zajedničkim snagama izgrade deonicu autoputa između Srbije i Crne Gore koja prolazi kroz Sandžak.

Vuk Jeremić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare, ocenio da je ovaj dan „jedan od najznačajnijih u istoriji odnosa između Srbije i Turske“.

– Kada je reč o Sandžaku, postoji potpuno jedinstvo gledanja na sve probleme s kojima se ovde zajednički susrećemo. Turska nam je prijatelj i saveznik – rekao je Jeremić. On je naveo da se razgovaralo o ekonomskim projektima za ovaj region, da je napravljen dogovor za autoput koji će proći kroz Sandžak i koji će dve države graditi zajedno.

Lider Sandžačke demokratske partije i ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić rekao je da je s Davutogluom i Jeremićem održan „politički sastanak s konkretnim ekonomskim zaključcima“. Osim izgradnje autoputa i do kraja godine potpisivanja sporazuma o izgradnji puteva Novi Pazar – Sjenica i Novi Pazar – Tutin, pozvane su turske kompanije da se uključe u privatizaciju pribojskih FAP i TK Raška i preduzeća „Vojin Popović“ iz Novog Pazara. Ljajić je ocenio da kad se realizuju ovi ekonomski zaključci „biće to najveća investicija jedne strane zemlje u jedan region u Srbiji“.

– Na sastanku smo se obavezali da obezbedimo političku stabilnost, da se u normalnoj političkoj utakmici borimo za glasove birača u Sandžaku – istakao je Ljajić.

Sulejman Ugljanin, predsednik SDA Sandžaka i ministar bez portfelja, konstatovao je da „sastanak na ovako visokom nivou pokazuje da su Sandžak i Bošnjaci most prijateljstva između dve države“.

– Naš zajednički nastup predstavlja poruku da smo spremni da stvorimo pozitivnu političku klimu za razvoj i bolji život građana – naglasio je Ugljanin.

Obraćanje novinarima završeno je rukovanjem dvojice lidera bošnjačkih partija, što je pozdravljeno burnim aplauzom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari