Dogovoreno - Kosovo dobija pozivni broj 1Foto: FreeImages / Jean Scheijen

Beograd i Priština postigli su sporazum o telekomunikacijama, saopšteno je
u Briselu.

Taj dogovor uključuje nesmetan rad Telekoma Srbije na Kosovu i Metohiji.

Na osnovu tog dogovora imovina „Telekoma“ prenosi se na „MTS d.o.o“, ćerku firmu „Telekoma“ na Kosovu i Metohiji, potvrđeno je RTS.

Sporazum osigurava i trocifreni pozivni broj za geografsku oblast Kosova i Metohije koji će zatražiti Srbija, dok će pozivi između mesta u centralnoj Srbiji i onih na Kosovu i Metohiji biti tretirani kao međugradski.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiji Marko Đurić kaže da je postignut dogovor o telekomunikacijama važan i da će se pozitivno odraziti i na odnose Beograda s Prištinom i na odnose Srbije sa Evropskom unijom.

„Imovina Telekoma Srbije je zvanično trajno sačuvana, kao i bazne stanice i sve drugo. Oni su hteli da otmu našu imovinu, mi to nismo prihvatili, došli smo do nečega što podrazumeva, i za medije je to važno, da deo digitalnog spektra bude rezervisan za medije. Ovo je važan dogovor, a sigurno će se pozitivno odraziti i na naše odnose sa Prištinom, a i sa EU“, rekao je Đurić za RTS.

Sporazum osigurava i trocifreni pozivni broj za geografsku oblast Kosova i Metohije koji će zatražiti Srbija, dok će pozivi između mesta u centralnoj Srbiji i onih na Kosovu i Metohiji biti tretirani kao međugradski.  Ovim dogovorom o sprovodjenju sporazuma iz 2013, odnosno 2015. o telekomunikacijama, kompletna imovina ‘Telekoma Srbije’ je sačuvana, to se vidi u saopštenju EU“, rekao je Đurić.

On je naveo da je dobro i to što Srbija nije prihvatila postizanje sporazuma koji nisu u njenom interesu.

Kosovska ministarka za dijalog s Beogradom Edita Tahiri saopštila je večeras da je Kosovo dobilo međunarodni telefonski pozivni broj 383, javila je prištinska televizija KTV. Prema rečima Edite Tahiri, dobijanje međunarodnog pozivnog telefonskog broja rezultat je intenzivnih razgovora izmedju predstavnika Kosova i Srbije uz posredovanje Evropske unije.

U saopštenju na koje se poziva KTV, navodi se da je Kosovo dobilo državni međunarodni telefonski broj 383 koji će joj dodeliti ITU (Međunarodna unija za telekomunikacije) i ocenjuje da to „predstavlja veliki uspeh dijaloga u Briselu i izuzetnu dobru vest za našu državu i njene građane“.

U okviru postignutog sporazuma, kaže se u saopštenju, Srbija je dužna da do 3. decembra ITU dostavi pismo u kojem izražava slaganje da se Kosovu dodeli međunarodni pozivni telefonski broj. Kosovo se obavezuje da da privremenu i ograničenu dozvolu telefonskoj kompaniji mts.d.o, koja treba da bude registrovana prema zakonima Kosova.

ITU će 15. decembra dodeliti Kosovu pozivni broj 383, dok će se svi medjunarodni pozivni brojevi koje koriste fiksni i mobilni provajderi na Kosovu – 381,377,386 biti izbaćeni iz upotrebe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari