Dojče vele: Opasno zatišje na Balkanu 1Foto: EPA-EFE/Mika Schmidt

Isti političari decenijama su na vlasti na Balkanu, a Evropska unija (EU) i SAD ih tretiraju kao partnere u sprovođenju reformi, demokratizaciji i modernizaciji, iako su oni zapravo deo problema, ocenjuje se u analizi nemačkog stručnog magazina „Međunarodna politika“ , čije je delove danas preneo Dojče vele (Deutsche Welle – DW).

„Balkan i jugoistočna Evropa nestali su s međunarodne političke karte. Postoje očigledno mnogo važniji problemi i krize oko kojih SAD i EU moraju da se brinu“. Posledica te navodne nezainteresovanosti je nedostatak „neophodnih političkih impulsa, koncepata i vizija za rešavanje brojnih sukoba“, navodi se u analizi.

To je početna teza članka pod naslovom „Opasno zatišje“ objavljenog u nemačkom stručnom magazinu „Međunarodna politika“ (Internationale Politik), čiji je izdavač Nemačko društvo za spoljnu politiku (DGAP).

Autor analize Tomas Braj, kao i neki drugi strani posmatrači koji važe za dobre poznavaoce prilika u regionu, ne isključuje mogućnost oružanih sukoba u tom „opasnom metežu“ čiji su sastojci, kako navodi, nacionalizam, korupcija, pritisak na medije i na pravosuđe, kao i indoktrinacija mladih.

Kosovo se u članku naziva „najvećim izvorom opasnosti“. „Srbija svoju bivšu pokrajinu, koju naseljavaju gotovo isključivo Albanci, ne želi da otpusti u nezavisnost, zato što se tamo nalaze srednjovekovni srpski manastiri i bojna polja“, navodi se u analizi.

Autor dodaje da niko ne veruje da će Beograd u nekoj bliskoj budućnosti „da prizna Kosovo“, ali i „niko, a ponajmanje Srbi, ne može čak ni teoretski da zamisli reintegraciju Kosova u državni savez sa Srbijom“.

Zapadni političari „i dalje polaze od nerealnog cilja da će dva suseda moći da motivišu na međusobno priznanje“, dodaje se u analizi, u kojoj se pominj i uticaj Rusije i Kine u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari