Da nije izbora, nijedna politička partija u Srbiji osim PUPS-a ne bi se setila penzionera u sledećih 15 godina. Izvinjavam se, možda bi se neka i setila, ali samo u negativnom kontekstu, tražeći da se ionako male penzije drastično smanje ili ukinu.

Zato vrlo ozbiljno upozoravam penzionere da glasaju za sebe, kako bi sami odlučivali o svojoj sudbini, a ne da im drugi dele milostinju – poručuje u razgovoru za Danas dr Jovan Krkobabić, predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije i drugi na izbornoj listi SPS-PUPS-JS.

Partneri iz vlade vam zameraju da želite da prigrabite ekskluzivno pravo na penzionerske glasove?

– Pregovori s MMF-om i Svetskom bankom od 2009. do 2011. godine o reformi sistema PIO bili su izuzetno teški. Branio sam penziju kao ekonomsku kategoriju i unapred plaćeno i po zakonu ostvareno pravo, sa zahtevom da se penzija mora isplaćivati redovno i da se redovno usklađuje sa zaradama u državnom sektoru. Uz velike napore to sam i uspeo, bez pomoći koalicionih partnera. Neki su bili čak i protiv, a sada kada je u toku izborna kampanja nikako da prestanu da „kukaju“ nad sudbinom penzionera.

Kako gledate na tvrdnju Čedomira Jovanovića da „neće biti više Krkobabićevih penzija“?

– Jovanović je više puta davao izjave o penzionerima kao populaciji koja strašno opterećuje i usporava oporavak Srbije, pa se ne treba čuditi njegovoj izjavi: “Više neće biti Krkobabićevih penzija“. Želim da kažem svima da je penzija lično pravo stečeno po zakonu, koje je prethodno pokriveno radnim stažom i uplatama doprinosa za PIO. Zato ih niko ne može dovoditi u pitanje. Naravno, to nisu „Krkobabićeve penzije“. To su ostvarena prava građana Srbije i to niko ne sme niti može stavljati pod znak pitanja ili zahtevati njihovo smanjenje ili ukidanje.

Mogu li ubuduće penzioneri da ostanu bez svojih penzija?

– Objektivno ne mogu ostati bez penzija. Ne bih želeo da se ovo smatra pretencioznim, ali dok je PUPS na političkoj sceni Srbije kao partija i ja na čelu te partije, tako nešto se sigurno neće desiti, jer bi to značilo socijalnu katastrofu.

Većina stranaka u kampanji obećava više radnih mesta, a PUPS?

– Ekonomski i finansijski resursi s kojima Srbija danas raspolaže zaista su ograničeni i ne daju veliki prostor za ubrzano zapošljavanje. Uz racionalnu potrošnju, usmeravanje finansijskih resursa prema precizno utvrđenim prioritetima i strogoj kontroli nadležnih organa, proces zapošljavanja bi mogao biti intenzivniji. PUPS je, između ostalog, nedavno predložio Program socijalnog preduzetništva, oko koga se najveći broj parlamentarnih stranaka pozitivno izjasnio. Odmah posle izbora mogli bismo da pristupimo konkretnoj realizaciji tog programa, čime bi se omogućilo otvaranje značajnog broja novih radnih mesta.

Na koga ste mislili kada ste rekli da „oni koji su vas lagali juče, lažu vas danas, lagaće vas i sutra“?

– Ko su ti „prodavci magle“ na srpskom političkom tržištu, mogu se lako prepoznati iz mojih ostalih odgovora.

Tražićete da se ukinu NIP i Fond za razvoj, ukoliko ponovo budete u vladi. Zašto?

– Jedan od velikih problema ove zemlje je postojanje ogromnog broja paralelnih institucija – od raznoraznih agencija preko fondova do brojnih drugih nepotrebnih organa. Finansijski resursi Srbije moraju biti pod strogom kontrolom u okviru regularnog bankarskog sistema, koji je pod stalnim nadzorom Narodne banke i nadležnih državnih organa. Time bi se subjektivizam sveo na najmanju moguću meru.

Čini se da između PUPS-a i naprednjaka postoji neki prećutni sporazum o nenapadanju. Da li zbog moguće postizborne koalicije?

– Nikakvih sporazuma o nenapadanju, ni pisanih ni prećutnih, nemamo ni s jednom partijom. PUPS je ozbiljna i odgovorna državotvorna partija, koja je nastojala i nastoji da realizuje svoj program. Pritom, mi se ne bavimo prizemnim udarcima ili optužbama prema bilo kojoj partiji pa tako i prema SNS-u.

Naprednjaci su u svoje redove primili i izbegličko udruženje na čijem je čelu Miodrag Linta, koji tvrde da su izbeglice zaboravljene?

– Lično sam pokrenuo niz pitanja oko izbegličkog statusa, koja su dugo godina bila zaboravljena. U ovom periodu izgrađeno je ili kupljeno 1.590 kuća i stanova, obezbeđeno je 2.830 građevinskih paketa, čime je stambeno zbrinuto 4.424 porodica u 123 opštine Srbije. Za izbegla lica u Srbiji biće opredeljeno 335 miliona evra, čime će se trajno zbrinuti više od 17.000 izbegličkih porodica u Srbiji. Hrvatska, BiH, Crna Gora dobiće ukupno nešto više od 200 miliona evra. Sve to nije dovoljno da bi se rešio izbeglički status.

Nema vas u kampanji koalicije SPS-PUPS-JS?

– Članstvo PUPS-a s rukovodstvom vrlo aktivno učestvuje u kampanji za izbore. To da li ću govoriti ja ili neko drugi od potpredsednika partije i drugih aktivista nema posebnog značaja. No, i ja ću svakako učestvovati na više skupova u kampanji.

Koliko je vaša koalicija u prednosti nad ostalim strankama u kampanji, pošto trenutno imate i v.d predsednika Srbije i predsednika parlamenta?

– U kampanji je od izuzetne važnosti da učestvuje značajan broj članova partije i simpatizera, jer se time šalje bitna poruka glasačkom telu o snazi političke partije i vrednosti poruka koje se upućuju narodu. A rukovodstva partija naše koalicije su redovno prisutna i učestvuju na konvencijama.

Ukoliko vaš predsednički kandidat Ivica Dačić ne prođe u drugi izborni krug, koga ćete podržati – Nikolića ili Tadića?

– S obzirom na svoj ugled kao i snagu naše koalicije, naš predsednički kandidat ima velike šanse da uđe u drugi krug. Ako se to ne desi, predsedništvo koalicije će odlučiti kome ćemo pružiti političku podršku.

Da se departizuje – odmah

Dinkić poziva sve stranke da se okrenu departizaciji. Šta kažete na to?

– U izbornoj kampanji podiže se velika galama oko potrebe „departizacije funkcija“ u celokupnom sistemu, a naročito u privredi. Ja se u potpunosti pridružujem predlagačima da se institucije i preduzeća maksimalno oslobode zapošljavanja po partijskoj liniji, ali to da urade odmah. I ako bi danas to uradile, neke partije i stranke ne bi više imali nikoga. Znaju to već i vrapci na grani da kada bi se to desilo, te partije više ne bi ni postojale.

Očekujem 15 odsto glasova

Rekli ste da PUPS mora da osvoji 30 mandata u Skupštini Srbije ako želi nešto da uradi. Šta biste smatrali neuspehom PUPS-a i koalicije sa socijalistima i JS-om?

– PUPS sa svojim partnerima nastupa kao jedinstven tim, pri čemu je procenat mandata koji bude ostvaren za svaku partiju predviđen sporazumom. Očekujem da će naša koalicija, a posebno se uzdam u biračko telo PUPS-a, ostvariti najmanje 15 odsto glasova na izborima, jer penzionera ima više od 1,7 miliona i još više od pola miliona socijalno ugroženih građana, čije interese PUPS štiti. To će omogućiti značajan broj poslaničkih mandata. Time ćemo ostvariti veći uticaj i snažnije braniti interese svih socijalno ugroženih kategorija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari