"Dok se Srbi i Albanci tuku, pljačkaće ih stranci" 1Foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Kosovo je osnovno političko pitanje u Srbiji, navodi politikolog i aktivista Zrenjaninskog socijalnog foruma Miroslav Samardžić i kaže da je to tako ne samo zbog koncentracije interesa velikih sila, već se radi o velikom delu teritorije na kome i dalje živi srpsko stanovništvo.

On podseća da Kosovo za Srbe ima veliki kulturni i religiozni značaj i da zbog toga svaki politički akter mora imati neku zamisao o tome kako rešiti Kosovski čvor.

– Kosovski problem može bit trajno rešen samo na osnovu istorijskog sporazuma dva naroda, bez posredovanja velikih sila. Svako rešenje koje budu nametnule EU i SAD biće loše i za Srbe i za Albance. Dok se oni međusobno tuku, nemilosrdno će ih pljačkati strane kompanije, čiji su vlasnici često oni koji kreiraju rešenja. Istorija pokazuje da je zajednička borba moguća – kaže Miroslav Samardžić.

U autorskom tekstu „Levica i Kosovo“, u kome razmatra kakve predloge ima levica u vezi sa kosovskim pitanjem, Samardžić navodi da po pitanju Kosova nacionalisti i neoliberali imaju jasne platforme.

– Prvi su za zamrznuti konflikt, drugi smatraju da je normalizacija odnosa Srbije sa Kosovom neophodna kako bi se ubrzale evrointegracije, modernizacija i razvoj Srbije. Oni su i za članstvo Srbije u NATO, mada to uglavnom ne govore. Modernizaciju oni razumeju u neoliberalnom ključu, kao dalju privatizaciju i potpunu primenu pravila Vašingtonskog konsenzusa. Ovaj drugi pristup deli i Aleksandar Vučić, mada svoje stvarne namere sakriva nacionalističkom retorikom i dobrim odnosima sa Putinovom Rusijom. Zato je zadatak levice da predloži svoj koncept odbrane državnih i nacionalnih interesa koji omogućava buduću saradnju. Zadatak levice je da postane hegemona politička snaga unutar nacije, da da svoj odgovor na pitanje ko smo mi i da identitet zasniva na egalitarnim nacionalnim tradicijama – kaže Samardžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari