Dok Vučić razgovara sa sekretarom NATO, Stefanović obilazi vojsku sa ruskim ambasadorom 1Foto: FoNet/Marija Đoković

Dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovara sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom o situaciji na Kosovu i Metohiji, ministar odbrane Neboša Stefanović sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenko i izaslanikom odbrane general-majorom Aleksandrom Zinčenkovim obilazi deo snaga  koje se nalaze u stanju povišene borbene gotovosti kako bi se lično uverili u aktuelnu situaciju.

Snage su, kako je saopštilo Ministartsvo odbrane, rasporađene u okviru taktičkih grupa koje se nalaze u garnizonu u Raškoj, vojnoj bazi „Rudnica“ i na pravcu ka prelazu Jarinje.

Dragan Šormaz, poslanik SNS i šef delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO saveza, upitan kako vidi to što ambasador i to ruski obilazi vojsku u ovako osetljivoj situaciji, kaže da možemo da to probamo da stavimo u kontekst da je Rusija zainteresovana za mir.

On ipak ne veruje u to i smatra da Rusija destabilizuje ceo region.

– Njih sam optužio i da stoje iza navodnih građanskih protesaa u julu prošle godine zbog mera korone.Risija ne može nista. On može da se šeta koliko god hoće. Ne sviđa mi se to što se šalje slika kojom se zamajavaju građani Srbije, jer Rusija ne može nista. Naš slučaj sa našom pokrajinom KiM ne može da bude rešen u Savetu beznednosti UN. Jer se nikad ništa nije rešilo u SB UN. Ne postoji takav primer. Postoji nekoliko primera da je SB UN napravio probleme. Naš problem može da se reši dijalogom Beograda i Prištine. A u tom dijalogu bi najbolje bilo da uspostavimo najbolje moguće odnose sa SAD. Jer Rusija ne može ništa, Kina ne može nista, EU ne može ništa i to pokazuje iz dana u dan. Jedino ko može da dovede u red Prištinu i Beograd, svidelo se to nekome ili ne, su SAD. Zato se predseednik Vučič obraća na prave adrese – zaključuje Šormaz.

Vučić je danas telefonom razgovarao sa Stoltenbergom povodom situacija na Kosovu i Metohiji koju je, kako se navodi u saopštenju kabineta predsednika, Stoltenberg ocenio kao zabrinjavajuću.

Vučić je, između ostalog, istakao da Srbija apsolutno ničim, ni jednim jedinim svojim potezom, nije prekršila ni Briselski sporazum, ni Rezoluciju 1244, niti je na bilo koji način ugrozila očuvanje mira, navodi se u saopštenju. Dvojica sagovornika dogovorili su da ostanu u stalnom kontaktu zbog neophodnosti očuvanja mira i stabilnosti u celom regionu.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da je posle provokacija koje su usledile od jedinica Rosu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je podizanje borbene gotovosti za deo jedinica Vojske Srbije i MUP.

Ministar odbrane Stefanović je naveo je da je vojska spremna da svakog trenutka odgovori na sve izazove koji su pred nju postavljeni, da će „zaštititi svoj narod i da se neće ponoviti pogrom Srba“.

„Naše tužilaštvo će u narednim danima razmotriti da li postoji osnov za pokretanje postupaka protiv onih pripadnika (specijalne jedinice) Rosu koji su činili različite vrste krivičnih dela – dela terorizma i druge vrste krivičnih dela koja su bila ispoljena u prethodnim danima nad Srbima u južnoj srpskoj pokrajini“, naveo je Stefanović, prenela je RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari