Dokaz da Radulović ne duguje porez SAD do kraja sledeće nedelje 1Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Na pitanje Danasa dokle se stiglo sa nabavljanjem dokaza iz SAD da Radulović nije tamošnji poreski dužnik, u tom pokretu nam je rečeno da DJB „za razliku od premijera Aleksandra Vučića“ poštuje rokove i da će javnost dobiti informaciju o neistinitim tvrdnjama o lideru DJB.

– Istragu o fantomskom milionskom poreskom dugu od pre četrnaest godina, koji je posebno zainteresovao mandatara, Srpsku naprednu stranku, armiju SNS botova, pa čak i njihove američke sponzore, koji je mandatar krajnje neodgovorno iznosio u Skupštini i time pokušao da skrene paznju sa teških tema na koje nema odgovor, a ne interesuje izgleda samo američke poreske vlasti, završavamo i imaćemo informaciju za javnost do kraja sledeće sedmice, ističu za naš list u DJB.

Kako naglašavaju sagovornici Danasa iz DJB, „za razliku od premijera, mi naše najave poštujemo“.

– Više puta smo naglasili da Saša Radulović nema dug za porez ni u Sjedinjenim Američkim Državama, ni u Srbiji. Sa zadovoljstvom ćemo iskoristiti ovaj poklon mašinerije blata, koja svakodnevno bombarduje građane bombastičnim pričama, od stečaja preko barbuta do milion dolara, da ispostavimo račun za neodgovornost – ističu u pisanoj izjavi dostavljenoj Danasu u pokretu Dosta je bilo.

Pre nešto više od mesec dana, Danas je preneo odgovore iz DJB na pitanje na koji način će dokazati tvrdnje da nije lider tog pokreta ne duguje porez Americi. Tada nam je rečeno da je Saša Radulović pokrenuo postupak kod IRS (Federalne poreske službe) sa ciljem da dokaže da ne duguje ništa za porez.

– Pokrenuo je i postupak u lokalnoj samoupravi u San Mateu, u Kaliforniji, odakle je dobijen dokument na koji se poziva Dojče vele, koji je objavio informaciju da Radulović duguje porez u SAD – rečeno je Danasu u pokretu DJB. Tada je Danasu rečeno da to nije tako brz postupak, tako da se ne očekuju brzo konačni rezultati.

– Ne samo zato što je u pitanju nešto od pre četrnaest godina, nego i zato što taj postupak podrazumeva da prvo utvrde identitet Saše Radulovića da bi mu uopšte dali uvid u poreske dokumente. Trebaće mu neko vreme. Dokumenti nisu javni i SAD ne dozvoljavaju trećem licu da ima uvid u bilo čije dokumente. Iz toga sledi da DW nije ni mogao bez Radulovića da utvrdi neke činjenice – rečeno je Danasu.

U pokretu DJB rekli su tada i da su uvereni da novinari DW taj dokument nisu dobili od IRS, nego od, uslovno rečeno, lokalnog katastra u San Mateu.

– Kako je do toga došlo, da li je greška ili namerni falsifikat, može se samo nagađati. Novinar DW se neistinito poziva na IRS, jer od njih ništa nije dobio, ako se malo bolje pogleda njihov papir kojim tvrde da Radulović duguje milion dolara, može se videti da je potpisana opština San Mateo, a ne IRS – istakli su članovi pokreta DJB u neformalnom razgovoru za naš list.

Juče smo pokušali da stupimo u kontakt sa autorom teksta o poreskom dugu Saše Radulovića, ali bezuspešno.

Nemački Dojče vele objavio je početkom avgusta da lider DJB Saša Radulović duguje na ime poreza u SAD 1.069.670,25 dolara. Na portalu tog radija kao dokaz priložen je skenirani dokument američke Poreske uprave, overen 20. jula 2016, u kojem se navodi da je Radulović za 2000. dugovao 30.272,46 dolara, a za 2002. godinu 1.039.397,79 dolara. Zbog neplaćenog poreza, tvrdi Dojče vele, Poreska uprava je 14. jula 2005. obznanila založno pravo u korist Sjedinjenih Država, odnosno na svu imovinu ili prava na imovinu poreskog obveznika u iznosu poreza i dodatnih kazni, kamata i troškova koji mogu nastati.

Imajući u vidu da je ovakav dokument objavio nemački Dojče vele, lider DJB se našao u neprilici, jer je reč o mediju, koji ne neguje tradiciju objavljivanja neproverenih informacija. Pokret Dosta je bilo saopštio je nakon objavljivanja ovog teksta da Saša Radulović ne duguje ni jedan dolar američkoj državi i poreznicima, kao što ne duguje ni jednoj drugoj poreskoj službi na svetu.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.