Pokušajem obaranja sajta Peščanik zbog objavljivanja teksta grupe univerzitetskih profesora iz Engleske, koji navode da je doktorska disertacija ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića plagijat, baviće se sektor MUP za visokotehnološki kriminal. Međutim, kako je za Danas izjavila Svetlana Lukić, urednica Peščanika, „nije mali problem činjenica da policija treba da istražuje događaj u kome je njihov šef jedan od glavnih aktera“.


Na pitanje Danasa kako komentarišu navode srpskih profesora koji rade u Velikoj Britaniji da je ministar Stefanović plagirao doktorski rad i da li će se tim slučajem baviti na nivou Vlade Srbije, juče nisu odgovorili ni premijer Aleksandar Vučić, ni potpredsednici Vlade Zorana Mihajlović i Ivica Dačić, kao ni ministar prosvete i nauke Srđan Verbić.

Nebojša Stefanović oglasio se saopštenjem za javnost u kojem je naveo da je njegova doktorska disertacija „dostupna od juna prošle godine, ali je tek sada izazvala interesovanje dela javnosti“. On je saopštio da je komisija koju je formirao Megatrend, gde je doktorirao, imala zadatak da utvrdi ocenu podobnosti, celishodnosti i značaja teme njegove disertacije. „Ista komisija je u pisanom obliku izuzetno povoljno ocenila pomenutu disertaciju i dala saglasnost da se pristupi javnoj odbrani“, rekao je Stefanović.

Načelnik Republičke prosvetne inspekcije Velimir Tmušić izjavio je za Danas da Odeljenje za inspekcijski nadzor u visokom obrazovanju nije nadležno da utvrđuje postojanje plagijata u stručnim radovima nastavnika visokoškolskih ustanova, već to čine njihova stručna tela.

„Megatrend univerzitet je oformio komisiju koja neće utvrđivati da li je doktorska disertacija Nebojše Stefanovića plagijat, jer mi znamo da nije, već da bismo odgovorili na laži i klevete koje nanose štetu, ne samo Stefanoviću nego i našem univerzitetu“, izjavio je za Danas Mića Jovanović, rektor Megatrenda. On je istakao da će Megatrend razmotriti podnošenje krivične prijave protiv autora pomenutog teksta.

„Javili su nam se juče iz sektora MUP Srbije za visokotehnološki kriminal, tražeći podatke na osnovu kojih bi, eventualno, mogli da sprovedu istragu. Mi ćemo, naravno, dostaviti sve podatke u nadi da će nešto preduzeti“, izjavila je Svetlana Lukić za Danas povodom hakerskih napada koji su se dogodili odmah nakon što je Peščanik objavio tekst u kojem je Nebojša Stefanović optužen za plagijat.

Ona napominje da su napadi i obaranje sajta nastavak tendencioznog pisanja pojedinih medija da je Peščanik tokom poplava širio paniku među građanima objavljujući dezinformacije o broju mrtvih i materijalnoj šteti. Prema njenim rečima, ne zna se tačno ko je rušio sajt Peščanik, „ali verujemo da su premijer i njegovi saradnici, u najmanju ruku, stvarali atmosferu u kojoj je moguće bez posledica demonstrirati nasilje protiv svakoga ko se usudi da dovede u pitanje neke njegove postupke“.

„Svakome funkcionalno pismenijem čoveku je jasno da se distribucija tekstova na internetu ne može zaustaviti, čak i ako se privremeno obori neki sajt, i zbog toga i ove napade na Peščanik shvatamo isključivo kao demonstriranje sile i pokušaj zastrašivanja“, zaključila je Svetlana Lukić.

Zoran Stojiljković, profesor FPN, deli mišljenje sa urednicom sajta Peščanik. „Samo totalni idioti mogu da pomisle da će napadom na internet sajt koji je objavio tekst da nešto spreče. To će sad, baš zbog tog napada, još više da se objavljuje i deli na društvenim mrežama. To je nezaustavljivo i ja se pitam – ko je tako glup? Ono što je jedino razumno jeste da druga strana ponudi argumentaciju kojom osporava taj tekst“, istakao je profesor Stojiljković za Danas.

On je napomenuo da na osnovu toga što neko smatra da je neka doktorska teza plagijat nije uveren da je to zaista tako, ali i da „strašno smeta to što neko u ime nekoga pokušava da ukloni taj tekst sa sajta Peščanik“. „Mi moramo da učinimo biografije ljudi koji rade državni posao apsolutno javnim, a posebno proces sticanja znanja i akademskih kvalifikacija. Gde su školski drugovi predsednika Republike sa kojima je zajedno polagao ispite i napredovao u obrazovanju i sticanju akademskog zvanja?“, pita se Stojiljković.

Opoziciona parlamentarna Nova stranka juče je pozvala Nebojšu Stefanovića da odmah podnese ostavku na mesto ministra unutrašnjih poslova „zbog osnovane sumnje da je plagirao svoju doktorsku disertaciju“. U saopštenju se podseća da je „plagijat čin protivzakonitog prisvajanja tuđih duhovnih tvorevina i njihovog predstavljanja kao svojih“.

Reagovanja

Nezavisno udruženje novinara Srbije pozvalo je nadležne policijske organe za sajber kriminal da otkriju i javno objave ko stoji iza ovog, po svemu sudeći organizovanog, napada na Peščanik. Zaštitnik građana Saša Janković ocenio je da je u Srbiji „vanredna situacija nad slobodom izražavanja“ zbog niza događaja koji zajedno govore da je uložen napor da se suzbije kritika. Transparentnost Srbija ocenila je da je problem sumnjivih diplome državnih funkcionera posledica neadekvatne provere u visokoškolskim ustanovama, ličnih motiva, ali i korupcije.

Utvrđivanje plagijata je posao univerziteta

„Utvrđivanje da li je neki doktorat plagijat je posao univerziteta, koji je tu doktorsku disertaciju izdao i ovo pitanje svaki univerzitet definiše svojim pravilnikom o doktorskim studijama. Da bi postupak utvrđivanja plagijata bio pokrenut, nije nužno da se oglase autori teksta čiji deo je preuzet bez navođenja, već na to može ukazati svaki građanin“, objasnio je za Danas Miodrag Popović, prorektor Univerziteta u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari