Lider naprednjaka Aleksandar Vučić na sednici Glavnog odbora stranke u petak pomenuo je mogućnost da jedan stranac dobije bitnu fukciju u rekonstruisanooj Vladi Srbije, saznaje Danas iz izvora bliskih SNS.

Kako je Danasu potvrđeno u obaveštenim izvorima, taj stručnjak iz inostranstva, za čije je ime Vučić poručio da će „biti prava bomba“, jeste Dominik Stros Kan, bivši direktor Međunarodnog monetarnog fonda. Opredeljenje vlasti, odnosno SNS-a, jeste da on bude savetnik Vlade, a ne ministar finansija, kako su neki prethodno protumačili.

Izvori našeg lista tvrde da bi to bila velika dobit za Srbiju, koja bi doprinela boljem kvalitetu vođenja državnih poslova, naročito u oblasti ekonomije, a postoji i ozbiljna namera da se u Ministarstvo privrede dovede „ugledni britanski stručnjak“. Najveća dilema u realizaciji ovih planova mogla bi da bude mogućnost plaćanja ovakvih, svetski poznatih stručnjaka.

Izvori Danasa navode i da su kandidati za ministra privrede Milenko Dželetović, vodeći ekonomista SNS i izvršni direktor za finansije Telekoma Srbije, Bojan Dimitrijević, nekadašnji ministar trgovine, turizma i usluga u vladi Vojislava Koštunice, i Siniša Mali, Vučićev savetnik za ekonomiju. Maja Gojković, funkcionerka SNS, po ovom scenariju „viđena“ je za ministarku kulture, dok bi potpredsednik SNS i gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić mogao da zameni Gorana Kneževića na čelu Ministarstva poljoprivrede.

Stručnjak od renomea

Dominik Stros Kan bio je ministar finansija Francuske i direktor Međunarodnog monetarnog fonda, a neko vreme bavio se advokatskom praksom u privatnom sektoru. Tokom bogate karijere stekao je reputaciju izuzetnog finansijskog stručnjaka koji je, između ostalog, istraživao javne finansije, socijalnu politiku i modele ponašanja štediša. Vlasnik je konsultantske firme u Parizu i član nadzornog odbora Ruske regionalne razvojne banke. Ostavku na mesto šefa MMF podneo je 2011, pošto je optužen za seksualni napad na sobaricu u njujorškom hotelu s kojoj je postigao dogovor o vansudskom poravnjanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari