Ðorđević: Oktobarska penzija bez umanjenja 1Zoran Đorđević Foto: Fonet

Oktobarska penzija biće isplaćena penzionerima bez umanjenja, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Visina oktobarske penzije biće jednaka penziji iz oktobra 2014. pre stupanja na snagu zakona o umanjenju, naveo je Zoran Đorđević, ministar za rad , zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja predstavljajući predložene izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Prema njegovim rečima stupanjem na snagu izmena tog Zakona biće ukinute formule za usklađivanje penzija, odnosno prestaje da važi zakon o privremenom smanjenju penzija.

Ministar je objasnio i da ako je u oktobru 2014. godine neko primao penziju od 50.000 dinara, sada će dobiti 53.954 dinara. Za korisnike penzija ustanovljava se mogućnost povećanja primanja novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju, u zavisnosti od ekonomskih kretanja i finansijskih mogućnosti budžeta Srbije, uz ograničenje da ova sredstva ne mogu biti veća od 0,3 odsto BDP na godišnjem nivou.

U ovom momentu to iznosi nešto malo iznad milijarde dinara mesečno, rekao je on.

Obrazlažući izmene i dopune zakona Đorđević je naveo da one predviđaju i promenu načina obračuna visine prevremene starosne penzije za osiguranike kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem, takozvani benificirani radni staž. Za one koji odlaze u prevremenu penziju to će značiti da se penali za sve osiguranike računaju u odnosu na sniženu starosnu granicu.

Na ovaj način, kako je navedenoi u zakonu, pravednije se obračunava visina prevremene starosne penzije za ove osiguranike, jer se uzima u obzir, za njih snižena starosna granica, a ne opšta starosna granica kao što je bilo do sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari