Dosta je bilo i Dveri: Obeležili kampanju polemikama sa Šapićem i Šešeljem 1Foto: Fonet Dveri

Početak kampanje koalicije Dosta je bilo i Dveri obeležile su odmah po objavljivanju ovog predizbornog saveza aluzije na homoseksualnost Saše Radulovića i Boška Obradovića…

… s obzirom na stavove lidera Dveri, koji ljude ove seksualne orijentacije smatra bolesnim, a njihovo izlaženje u javnost, govor o problemima, odnosno manifestaciju – Paradu ponosa – bi zabranio. Grljenje i ljubljenje Radulovića i Obradovića prilikom potpisivanja koalicionog sporazuma za predstojeće beogradske izbore propraćeno je na društvenim mrežama komentarima poput onog da se rodila nova ljubav, koja ne poznaje granice.

Neprirodnost ovog političkog saveza, gde se na jednoj strani nalazi navodno izrazito liberalna opcija – Dosta je bilo, naspram konzervativne – Dveri, objašnjavana je kritičnošću situacije u kojoj se nalazi društvo, odnosno neophodnošću pada aktuelne vlasti u Beogradu. Time se, kako su govorila dvojica lidera, brišu sve razlike a jedina važnost i uslov za saradnju iscrpljuje se u iskrenom opozicionom delovanju. Ako si istinski protiv Aleksandra Vučića i vlasti Srpske napredne stranke, dovoljno je da budeš na istoj strani, kako Dveri, tako i Dosta je bilo. Međutim, ove dve političke grupacije udružene u projekat istinskog opozicionarstva krenule su u kampanju sloganom – Da ovi odu, da se oni ne vrate – čime su ušle u klinč ne samo sa vlastima već i opozicijom, u čiju iskrenu opozicionu opredeljenost, kako su više puta rekli, ne sumnjaju. Tako su se na meti njihovih kritika, pored SNS, i „fejk“ opozicionih lista, našle i liste onih sa kojima su najpre hteli u savez, zbog zalaganja i iskrene borbe protiv Vučića.

Sličnost nastupa poslanika Dosta je bilo i Dveri u Skupštini Srbije pokazala se tokom kampanje i u stavovima koji se odnose na Kosovo, gde su se predstavnici DJB u značajnoj meri približili stavovima Dveri, u izražavanju vrhunskog nacionalnog interesa – nepriznavanja Kosova i snažnoj kritici Vučića zbog najave potpisivanja sporazuma o normalizaciji odnosa sa nekadašnjom južnom srpskom pokrajinom.

Sukob koji je Saša Radulović izazvao i poveo na Tviteru protiv Aleksandra Šapića, optužujući ga za tešku korupciju i nekompetenciju tokom obavljanja funkcije prvog čoveka Novog Beograda, obeležio je značajan deo ove predizborne kampanje ne samo dvojca DJB i Dveri već i cele kampanje. Takođe, ljutnja na medije, već karakteristična za Sašu Radulovića, i to ne samo one prorežimske, već i one nezavisnije i objektivnije, kao i dueli Boška Obradovića sa Vojislavom Šešeljem, liderom Srpske napredne stranke, u kojima on uspeva da nadglasa četničkog vojvodu, čini se da su u kampanji ključni aduti koalicije DJB i Dveri. Predviđao im se gotovo izvestan prelazak cenzusa i bez kampanjskih predstava, a ceo utisak o uspešnosti, s obzirom na biračko telo koje su prepoznali kao sopstveno, može se odrediti kao generalno pozitivan. Zato im je vlast i „uvalila“ lažnu list „Dosta je bilo pljačke, korupcije i lopovluka – Radulović Milorad“, kako bi zbunila njihove potencijalne birače.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari