Za 2009. predviđeni su prihodi od 715 milijardi, a rashodi od 761,5 milijardi dinara, tako da bi budžetski deficit iznosio 46,5 milijardi dinara, stoji u Nacrtu budžeta Srbije koji je juče Ministarstvo finansija uputilo Vladi, odnosno svim ministarstvima.

Početkom naredne nedelje, nakon dostavljenih primedbi, nadležni odbori Vlade će razmatrati predlog budžeta i Vladi dostaviti svoje mišljenje. Vlada će iduće nedelje usvojiti predlog budžeta za 2009. i dostaviti ga Skupštini na usvajanje.

Predlogom budžeta za iduću godinu prihodi i rashodi su uvećani za oko devet odsto u odnosu na ovogodišnje, a budžetski deficit bi trebalo da iznosi 1,5 odsto očekivanog bruto-društvenog prozivoda (BDP).

Najveće povećanje u budžetu za iduću godinu u odnosu na 2008. je u isplatama za penzije, na osnovu vanredne povišice penzionerskih primanja za 10 odsto, koja je počela da se obračunava na oktobarske penzije. Projekcija budžeta za 2009. rađena je na osnovu procene da će rast BDP biti tri odsto, što je duplo manji rast nego u ovoj godini.

Ukoliko Vlada Srbije do sredine decembra ne usvoji budžet za sledeću godinu, o aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom moraće da se pregovara izpočetka.

Kako je Danasu objasnio jedan od učesnika u pregovorima, procedurom MMF nije predviđeno da se odluka o aranžmanu odloži za neki od narednih sastanaka Borda direktora ukoliko aranžman ne bude odobren 19. decembra. Međutim, olakšavajuća okolnost za našu zemlju jeste činjenica da je rečo tzv. aranžmanu predostrožnosti koji nosi manje novca, ali i manje uslova koje treba ispuniti da bi stupio na snagu.

Tako je za Vladu Srbije dovoljno da usvoji budžet za 2009. na redovnoj sednici sledećeg četvrtka i uputi predlog zakona o budžetu u Skupštinu Srbije, odnosno nije neophodno da budžet usvoji parlament što, imajući u vidu tempo rada narodnih poslanika i moguće opstrukcije, predstavlja veliko olakšanje.

– Budžet mora da bude usvojen što pre da bi MMF dobio sve potrebne informacije na vreme i da bi Bord direktora mogao da prihvati aranžman. Verujem da usvajanje budžeta ide pravim tokom i mislim da će veoma brzo biti razmatran na Vladi i upućen parlamentu. Istina je da donošenje budžeta kasni, ali treba znati da je uvek teško napraviti restriktivan budžet – kaže za Danas profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Jurij Bajec.

Boško Živković, profesor beogradskog Ekonomskog fakulteta, kaže za naš list da ne razume način razgovora između Vlade i guvernera.

– Možda u tom i takvom razgovoru ima političkih poruka, koje ja ne shvatam i ne umem da pročitam. Ne tako davno, javnosti je bila prezentirana informacija da je postignut određen stepen saglasnosti Narodne banke Srbije i Vlade oko aranžmana sa MMF, ali i zajedničkog rada na postizanju makroekonomske stabilnosti zemlje, koja bi bila sihronizovana kroz nekoliko memoranduma. Ta vrsta postignutog dogovora značila je da će Srbija posle dužeg vremena imati usaglašenu fiskalnu i monetarnu politiku, koja bi omogućila da se izradi budžet za sledeću godinu, sa deficitom od 1,5 odsto BDP. Taj dogovor je i Međunarodni monetarni fond stavio na svoj sajt i tako obelodanio da je sa Srbijom postignut dogovor, odnosno stend baj aranžman. Umesto da idemo ka tome da što pre realizujemo postignute interne i eksterne dogovore, prisustvujemo palanačkom načinu razgovora, što nije dobro ni za državu ni za njene građane – naglašava Živković.

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašićupozorio je prekjuče da bi aranžman sa MMF mogao da bude doveden u pitanje ako Vlada ne usvoji budžet za 2009. do 15. decembra. Uz budžet, Vlada bi trebalo da zaključi i memorandum sa NBS o postizanju ciljane ukupne inflacije u sledećoj godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari