Zbog odluke crnogorske vlade da prizna nezavisnost Kosova deo opozicionih stranaka organizovaće danas protestni skup ispred Skupštine Crne Gore u Podgorici. Protest organizuju Srpska lista, Socijalistička narodna partija, Narodna stranka i Demokratska srpska stranka.Takva odluka doneta je na sastanku predstavnika tih partija u petak.

Tom prilikom Vlada Crne Gore pozvana je da povuče odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova i zatraženo je da o tom pitanju bude organizovano „fer i demokratsko izjašnjavanje građana na referendumu“. Pomenute stranke takođe su zatražile da Vlada vrati mandat građanima Crne Gore i omogući raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Srpska narodna stranka pozvala je građane da bez straha dođu na protest, a Upravu policije da profesionalno obavi posao i da ne pokušava da izmanipuliše javnost. Funkcioner SNS Goran Danilovićosudio je, kako je kazao, pokušaj medijskih manipulacija da se u ponedeljak može dogoditi nešto neočekivano. Danilovićje na konferenciji za novinare najavio da će se skup održati pod motom „Obraz je preči“. On je poručio Upravi policije da profesionalno odradi svoj posao i da im „ne padne na pamet da zloupotrebe veliki broj građana koji se očekuju pred zgradom parlamenta“.

I Narodna stranka i Socijalistička narodna partija pozvale su građane „na miran i dostojanstven protest“. SNP je prekjuče, na sednici Glavnog odbora stranke, konstatovala da se „radi o vrlo važnom i osetljivom pitanju za stabilnost i buduće odnose u Crnoj Gori“ zbog čega je „potreban najveći stepen odgovornosti svih političkih faktora kako bi se na pravi način osmislio karakter i organizacija protesta“.

Politički direktor Demokratske partije socijalista Predrag Sekulićporučio je opozicionim partijama koje organizuju protestni skup da se „vlast ne dobija na ulici, nego na izborima“ i da one nemaju mandat građana da bilo šta traže. Sekulićje rekao da su lideri opozicije „pre samo pola godine izgubili u prvom krugu predsedničkih izbora od potpredsednika DPS Filipa Vujanovića, što potvrđuje da oni nemaju mandat građana“.

– Crna Gora ima jasan evropski put na kojem će ostati bez obzira na sve dileme i izazove. Nažalost, deo opozicije nema snage da se odupre nacionalističkoj matrici sa početka 90-ih godina. Uz to, i najveći dio političke javnosti Srbije ostaje zarobljenik nacionalnih mitova i prema Crnoj Gori se ponaša kao prema delu velike Srbije – izjavio je Sekulić.

Naglašavajući da Srbija od Crne Gore traži da se odrekne svoje evropske perspektive, Sekulićje kazao da „njihovu nedoslednost prihvataju i oni koji su bili politički poslušnici najpre Slobodana Miloševića, kasnije Vojislava Koštunice, a sada i Vuka Jeremića“. On ističe da „Crna Gora dolazi u apsurdnu situaciju da predsednik Nacionalnog saveta za evropske integracije Srđa Milićpredvodi antievropske proteste u društvu, zajedno sa srpskim radikalima“.

Delegacija Srpskog narodnog vijeća će uoči mitinga podrške Srbiji uručiti protestno pismo ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u kome će navesti da svi u Crnoj Gori znaju da je odluka njene vlade proizvod „ogromnog pritiska administracije SAD, Velike Britanije i zemalja NATO, koje preko marionetskih režima u regionu bezuslovno ostvaruju afirmaciju svojih interesa“.

Tokom prošle subote širom Crne Gore održane su organizovane protestne vožnje i šetnje zbog odluke Vlade da prizna nezavisnost Kosova, javljaju agencije. Protestne vožnje organizovane su u Podgorici, Nikšiću, Herceg Novom, u Baru i Bijelom Polju, a okupljanja je bilo i u Kotoru, prenose podgorički mediji. Među demonstrantima je bilo funkcionera opozicionih partija, Srpske liste, SNP i NS.

Današnjem protestu u Podgorici, prema najavama, prisustvovaće i članovi Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji.

 

Beograd ne prekida ekonomsku saradnju

Beograd – Premijer Srbije Mirko Cvetkovićizjavio je tokom vikenda da će Vlada Srbije i pored pogrešnog poteza Crne Gore i Makedonije da priznaju nezavisnost Kosova nastaviti ekonomsku, kao i druge oblike saradnje sa tim državama. Cvetkovićje rekao da je Vlada Srbije povukla poteze iz „arsenala diplomatskih mera“ kada je donela odluku da uskrati gostoprimstvo ambasadorima Crne Gore i Makedonije u Beogradu i da „te mere ne predstavljaju bilo kakvu represiju i nisu usmerene na građane tih zemalja“. Beta

 

GRUEVSKI: Priznanje Kosova državni interes

Skoplje, Prilep – Makedonski premijer Nikola Gruevski izjavio je u Prilepu da je priznavanje Kosova državni interes Makedonije i da se makedonska vlada zato odlučila na taj korak. Gruevski kaže da je „svestan da kod nekih građana ovo izaziva negativne emocije, ali da on, kao premijer, i vlada imaju mnogo više informacija i analiza od bilo kog običnog građanina u Makedoniji“. Beta

 

Ambasador Vasilevski doputovao u Skoplje

Skoplje – Ambasador Makedonije u Beogradu Aleksandar Vasilevski koji je proglašen personom non grata u Srbiji doputovao je juče u Skoplje. Vasilevski nije želeo da daje izjave medijima, a portparol Ministarstva spoljnih polova Makedonije Petar Čulev rekao je agenciji Beta da će Vasilevski danas „doći na posao u Ministrastvo“ i da će se sastati sa ministrom Antonijom Milošoskim. Vasilevski je proglašen personom non grata posle odluke makedonske vlade da prizna nezavisnost Kosova. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari