NASTAVAK S 1. STRANE
Na pitanje zbog čega prva na listi nije supruga pokojnog premijera Ružica Đinđić, kao što je to na prethodnim izborima bio slučaj, Jelena Marković, portparolka DS, kaže za Danas da je to mesto njoj ponuđeno ali da je ona zbog porodičnih obaveza to odbila jer nosilac liste je svojevrsni nosilac kampanje.

NASTAVAK S 1. STRANE
Na pitanje zbog čega prva na listi nije supruga pokojnog premijera Ružica Đinđić, kao što je to na prethodnim izborima bio slučaj, Jelena Marković, portparolka DS, kaže za Danas da je to mesto njoj ponuđeno ali da je ona zbog porodičnih obaveza to odbila jer nosilac liste je svojevrsni nosilac kampanje.
– Dragoljub Mićunović je prvi na našoj listi jer je on jedan od osnivača DS i prepoznat je kao objedinitelj svih stranaka demokratske orijentacije jer su faktički iz DS nastale sve druge stranke – kaže Marković.

OSTOJIĆ: Predizborna kampanja počinje u subotu

Liberalno-demokratska partija utvrdila je listu kandidata za narodne poslanike u Skupštini Srbije, a predizbornu kampanju počeće skupom u Studentskom parku u Beogradu, u subotu 22. marta, izjavio je za Betu član Predsedništva LDP Zoran Ostojić. LDP će na izborima nastupiti samostalno, a lista nosi naziv „Liberalno-demokratska partija – Čedomir Jovanović“, rekao je Ostojić. Prema njegovim rečima, nosilac liste biće lider LDP Čedomir Jovanović koji je i prvi na listi. Na izbornoj listi će biti i desetak predstavnika DHSS Vladana Batića i SDU Žarka Koraća, kao i nestranačke ličnosti, rekao je Ostojić.

Ona je naglasila da koalicija traži podršku građana za pobedu evropske Srbije i uspostavljanje stabilne države koja brani svoj teritorijalni integritet.

Kandidati

Na listi koalicije „Zajedno za Evropu – Boris Tadić“ između ostalih su: Dragoljub Mićunović, Mirjana Avakumović, Miloljub Albijanić, Zoran Alimpić, Nebojša Bradić, Vojislav Brajović, Aleksandar Vlahović, Dragan Vujadinović, Vlada Gajić, Suzana Grubješić, Mlađan Dinkić, Saša Dragin, Vuk Drašković, Oliver Dulić, Božidar Đelić, Dragan Đilas, Aleksandra Jerkov, Marko Đurišić, Oliver Ivanović, Željko Ivanji, Jagoda Jorga, Vladimir Ilić, Vuk Jeremić, Nada Kolundžija, Snežana Lakićević-Stojačić, Rasim Ljajić, Milan Marković, Aleksandar Marton, Jasna Matić, Gordana Matković, Srđan Milivojević, Slobodan Milosavljević, Tomica Milosavljević, Milena Milošević, Gorica Mojović, Nadica Momirov, Vida Ognjenović, Željko Ožegović, Meho Omerović, Ružica Pavlović-Đinđić, Bojan Pajtić, Dušan Petrović, Ana Pešikan-Avramović, Boško Ristić, Snežana Samardžić-Marković, Vlajko Senić, Aleksandra Smiljanić, Srđan Srećković, Bojana Stanojević, Veroljub Stevanović, Radmila Hrustanović, Đurđija Cvetić, Mirko Cvetković, Nenad Čanak, Gordana Čomić, Aleksandar Čotrić, Milica Čubrilo i Dragan Šutanovac.

– Nosilac izborne liste koalicije koju čine Demokratska stranka Srbije i Nova Srbija je Vojislav Koštunica, dok je na drugom mestu Velimir Ilić, a na listi je 175 članova DSS i 75 članova NS – potvrđuje u razgovoru za Danas Dubravka Filipovski, potpredsednica i portparol Nove Srbije
Izborna lista koalicije DSS-NS za parlamentarne izbore formirana je i juče je počelo prikupljanje potpisa, ali još nije utvrđen tačan datum kada će lista biti predata Republičkoj izbornoj komisiji. Kampanja DSS-NS će biti organizovana pod sloganom „Podržimo Srbiju“, a tematski će biti usmerena ka slanju konkretnih i afirmativnih poruka svim građanima Srbije.
– Na samoj listi nema javnih ličnosti koje će podržati našu kampanji, ali će one biti uključene u dešavanja vezana za samu kampanju. Trudićemo se da kampanja bude jasno organizovana i usmerena ka svim slojevima stanovništva ponaosob. Velika pažnja će biti posvećena slanju konkretnih poruka, koje se odnose na rešavanje svakodnevnih problema građana Srbije. Težište kampanje će biti na onim najvažnijim pitanjima, kao što su Kosovo, evropske integracije, borba protiv kriminala i korupcije i rešavanje socijalnih problema građana, koja će podjednako biti zastupljena – navodi Filipovska.
Generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić izjavio je juče da je ta stranka počela prikupljanje potpisa za predaju izbornih lista, ali nije mogao da precizira kada će je predati. Na pitanje da li je moguća koalicija na lokalnom nivou sa DSS on je odgovorio potvrdno dodajući da je moguće u sredinama kao što su Tutin, Sjenica i Novi Pazar. On je istakao da će ta stranka voditi kampanju u kojoj će govoriti o svakodnevnim problemima građana i da očekuje da će, nakon pobede na izborima, formirati vladu 20. maja. Vučić je izrazio očekivanje da će SRS pobediti na izborima na svim nivoima – republičkom gde će imati većinu i formirati vladu do 20. maja, da će formirati vlast u oko 70 odsto opština u Srbiji i da će on biti novi gradonačelnik Beograda.
Izborne radnje za parlamentarne izbore počele su da teku 14. marta, a krajnji rok za predaju izborne liste je 27. april. Za podnošenje liste je obavezno dostaviti najmanje 10.000 sudski overenih potpisa birača, sređenih po azbučnom redu. Odlukom RIK tokom prošlih parlamentarnih izbora, za stranke i koalicije stranaka nacionalnih manjina bilo je potrebno prikupiti najmanje 3.000 sudski overenih potpisa građana. Na svakoj izbornoj listi 30 odsto kandidata moraju da budu pripadnici manje zastupljenog pola, odnosno svaki četvrti kandidat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari