Drašković: NATO će rešavati sve nesporazume 1Vuk Drašković Foto: Medija centar

Lider Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Drašković izjavio je danas da većina ljudi u Srbiji ne zna da će sve nesporazume i moguće sukobe na Kosovu, u BiH, u Makedoniji ili bilo gde na Balkanu rešavati NATO.

„Najveća bezbednosna opasnost po Srbiju danas je ignorisanje geopolitičke stvarnosti, da je Srbija ostrvo u NATO i EU okeanu i da država, sve i kada bi to bilo u njenom interesu, nema krila da preleti do Rusije i pridruži se ruskom vojnom savezu i ekonomskoj uniji“, rekao je Drašković za novopazarski portal SNews.

Za zamrznuti konflikt na Kosovu je kazao da je „kao žar u pepelu“. „Svakog trena može da bukne plamen. Srbija bi se našla u poziciji u kojoj je bila pre dve decenije, s tim što bi razmere nesreće sada bile mnogo veće“, ocenio je Drašković. Na pitanje da li bi ulazak Srbije u NATO alijansu bio značajan za političku i ekonomsku stabilnost, Drašković je podsetio na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića u kojoj je rekao da bi Srbija, pristupanjem NATO alijansi, rešila gotovo sve svoje bezbednosne i razvojne izazove.

„Tačno. Rekao je i da je blizu 80 odsto građana Srbije odlučno protiv članstva u NATO savezu. I ovo je tačno. Tačno i tragično. Vlast poštuje volju te ogromne većine. Greška“, rekao je Drašković koji je obavljao i fukciju ministra spoljnih poslova. On je izneo stav da većina građana Srbije ne zna činjenice o NATO, niti je u prilici da se edukuje.

„Ne zna ta većina da će sve nesporazume i moguće sukobe na Kosovu, u Bosni, u Makedoniji ili bilo gde na Balkanu rešavati NATO. Srbija može da bira samo jedno od ovo dvoje: da bude u NATO savezu, za stolom, ili da bude – na meniju. Odluka se ne sme prepustiti ni neznanju, ni inatu, ni mantri da vlast mora da sluša volju većine. U nekim pitanjima, neukoj većini država ne sme da povlađuje. Većina bi mogla da izglasa i da dva plus dva nisu četiri“, rekao je Drašković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari