Drecun: Bez učešća SAD ne može se ništa 1Foto: N1 (Arhiva)

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je danas da bi rezultat sastanka u Berlinu mogao da bude definisanje narednih koraka za deblokadu dijaloga.

Drecun je za RTS rekao da ne treba imati nikakvu dilemu da je razgovor o Kosovu najvažniji deo sastanka o zapadnom Balkanu, koji se popodne održava u Berlinu na poziv nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Prema njegovim rečima, to je neka vrsta odgovora, pre svega nemačke kancelarke Angele Merkel na pismo američkog predsednika Donalda Trampa o rešavanju kosovskog problema.

„Bez učešća SAD, koje imaju najveći kapacitet da utiču na sve što se dešava na Kosovu, ne može se ništa“, rekao je Drecun i ukazao da su svi učesnici sastanka u Berlinu „oni koji su priznali Kosovo“, a da je EU potisnuta u drugi plan. Kako je naveo, Nemačka hoće da zatvori svaku raspravu o statusu Kosova i ima veoma rigidan stav kada je reč o promeni granica. „Nemačka želi da nametne svoj stav.

To onda isključuje i postizanja bilo kavog kompromisnog rešenja. Rusija i Kina pružanjem podrške Srbiji sprečavaju da se nametne takvo rešenje i kapacitet Srbije je sada mnogo veći nego pre pet-šest godina. Rešenje da Srbija prizna nezavisnost je nemoguća“, rekao je Drecun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari