Drecun: Način na koji Albanci žele da definišu statut ZSO suprotan dogovoru 1Foto: N1 (Arhiva)

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da je način na koji Albanci žele da definišu statut ZSO suprotan briselskom dogovoru i da je pitanje šta će pisati u tom statutu.

Drecun je gostujući u Dnevniku RTS rekao da se između kosovskog predsednika Hašima Tačija i političkih partija na Kosovu, koje ne žele nastavak pregovora sa Beogradom, dešavaju unutrašnje razmirice koje „nije baš da nas se ne
tiču“.

„Moramo da pregovaramo sa ljudima koji su na čelu privremenih institucija na Kosmetu i tiče nas se jer međusobnim svađama umanjuju kapacitet tih institucija da realizuju što je dogovoreno. Ako su međusobno posvađani, onda nećemo imati predvidivu stranu – Albance spremne na ozbiljne kompromise i realizaciju onoga što je dogovoreno“, objašnjava Drecun. Kaže da, ako se bude radilo po prištinskoj platformi, onda nema razgovara ni mogućnosti za bilo kakav dogovor.

„Šefica Delegacije EU u Prištini Natalija Apostolova je podržavši platformu Prištine izašla iz okvira svog mandata.
Kada ona podrži Kosovo kao državu to nije stav Brisela nego suprotno onome što Brisel govori. Čitav proces pregovora Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU nisu razgovori dve države“, napomenuo je Drecun. Ističe da je način na koji Albanci žele da definišu statut ZSO suprotan briselskom dogovoru.

„Sad su Albanci produžili taj rok. Nikad neće postati članica UN, nisam optimista i pitanje je šta će pisati u tom statutu. Ako bude neprihvatljiv za nas, nema ništa od toga. Ako bi srpska strana i prihvatila, onda bi oni rekli, ‘čekaj
prvo da nas priznaju kao državu, pa da postanemo član UN’, što se nikada neće desiti“, smatra Drecun. Kaže da je želja Prištine da se formira ZSO neiskrena i ističe da je sada lopta u dvorištu SAD i EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari