Drecun o špijuniranju: Protiv Srbije se već dugo vodi niz hibridnih operacija 1Foto: N1 (Arhiva)

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da objavljivanja snimka, na kojem ruski obaveštajac navodno daje novac srpskom agentu, pokazuje da se protiv Srbije već dugo vodi niz hibridnih operacija, čiji je cilj da se utiče na spoljnu i unutrašnju politiku zemlje.

Postavlja se pitanje, rekao je Drecun za RTS, ko je autor snimka i koja je služba, a da nije srpska, spremna da izvede takvu operaciju – da prati ljude i snima automobile.

Pitanje je i ko je osoba sa srpske strane koja, navodno, predaje informacije i šta je predmet interesovanja ruskog agenta, ukazuje Drecun.

Ističe da je interesantno da se sazna da li su srpske službe znale za taj slučaj, jer je u pitanju stari snimak.

Komentarišući medijske navode da su snimak pustile američke službe nakon 50 neuspešnih pokušaja koje je osujetila ruska služba, Drecun kaže da se može samo nagađati.

On ukazuje na ambijent u kojem je snimak objavljen i na podatak da bugarski istraživački novinar izgleda stoji iza tog objavljivanja.

„On tvrdi da ne zna ko je autor, ali izgleda da postoje mehanizmi preko kojih određeni pojedinci i službe mogu da plasiraju informacije javnosti“, kazao je Drecun.

Podseća i da je Bugarska nedavno burno reagovala na prisustvo sistema S-400 na zajedničkim vežbama Srbije i Rusije i ukazuje da priča može naneti štetu rusko-srpskim interesima.

Drecun je podsetio da je ranije izneo podatak da je u Skoplju formiran jedan maskirani obaveštajni centar, gde se nalaze i pripadnici službi susednih zemalja – kao što su Severna Makedonija, Hrvatska i Bugarska.

Slučaj pokazuje da se protiv Srbije već dugo vodi niz hibridnih operacija, čiji je cilj da se utiče na spoljnu i unutrašnju politiku zemlje, a ova je tempirana pred dolazak ruskog predsednika Vladimira Putina, istakao je Drecun.

Prema njegovim rečima, Srbija mora da dogradi mehanizam za odbranu od toga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari