Drecun: Pozicija Srbije ojačana ukoliko se sporazum ratifikuje u SB UN 1Foto: N1 (Arhiva)

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je danas da je najava visoke predstavnice Evropske unije Federike Mogerini da bi sporazum Beograda i Prištine morao biti ratifikovan u Savetu bezbednosti (SB) Ujedinjenih nacija dobra.

Drecun smatra da će to ojačati poziciju Srbije u pregovorima.

Drecun je kazao da je Mogerini tako naznačila da bi nastavak pregovora prešao sa tehničkog nivoa na razgovore o statusu Kosova.

„U tom procesu mora da učestvuje bar pet zemalja, a ovoga puta se u igru ubacuju Rusija i Kina, a to može da ojača našu poziciju“, ocenio je Drecun za Radio-televiziju Srbije.

On je rekao da očekuje da eventualno rešenje bude drugačije od Rezolucije SB UN 1244, ali je ponovio da Srbija neće nastaviti pregovore ako Priština ne ukine takse na uvoz srpske robe.

„Otežu sa poništavanjem te jednostrane mere da bi u jednom trenutku odustali od toga i rekli evo učinili smo ustupak Srbiji“, kazao je Drecun.

On je upozorio da na severu Kosova postoji pojačano prisustvo bezbednosnih snaga Kosova, ali i pripadnika Kfora, naročito Britanaca i Nemaca.

„Da li su tamo da bi sprečili eventualne aktivnosti Prištine ili planiraju zajedničke akcije, ne znam. Zahtevamo da Kfor spreči bilo kakve nasilne akcije nad Srbima“, rekao je Drecun.

Pojedini mediji u Srbiji su preneli da kosovske vlasti planiraju da upadom specijalnih jedinica kosovske policije preuzmu postrojenja Rudarsko metalurškog kombinata Trepča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari