Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju i član GO SNS Milovan Drecun izjavio je za Danas da sve dok Euleks radi u okviru zakona, nema razloga za oglašavanje vlasti u Beogradu povodom poziva za saslušanje srpskih političara na severu KiM, jer je reč o „uobičajenim procedurama“.

Do sada se povodom učestalih hapšenja i privođenje viđenijih kosovskih Srba jedino oglasila DSS, koja traži da se o tome izjasni i Vlada Srbije.

Drecun kaže da će Beograd „reagovati ako bude nepravilnosti i pristrasnosti“. Prema njegovim rečima, zna se za „sedam, osam crvenih poternica“, dok su pozivi za saslušanje bivšeg i sadašnjeg predsednika opštine Zubin Potok Slaviše Ristića (DSS) i Stevana Vulovića (Pokret socijalista) deo istrage koja je bila „zamrznuta zbog poslednjih kosovskih i srpskih izbora“. Drecun smatra da to nije tema ni za skupštinski Odbor za KiM, koji bi do kraja nedelje trebalo da razmatra izveštaje o radu Kancelarije za KiM i skriningu za Poglavlje 35.

Dragan Jablanović, predsednik opštine Leposavić i član Pokreta socijalista, posle jučerašnjeg susreta sa tužiocem Euleksa, rekao je za naš list da Misija EU tvrdi da se drži zakona i da nema spiskova za hapšenje Srba. On kaže da se „Vulović tereti za ometanje službenog lica u vršenju dužnosti, dok je Ristić osumnjičen po 17 tačaka“, ali da se „nije udubljivao, jer Ristić sada nije predsednik opštine“. Jablanović očekuje da se Vulović i Ristić odazovu pozivu, ali i pomoć Vlade Srbije i svoje stranačke centrale u Beogradu, koje, kako tvrdi, „već nekoliko dana rade na tom pitanju“.

Marko Đurić, šef vladine Kancelarije za KiM, juče je u Briselu razgovarao sa potpredsednicom Vlade Kosova Editom Tahiri. Kao glavna tema sastanka najavljeno je stanje u severnom delu Kosovske Mitrovice posle uklanjanja barikade, ali do zaključenja ovog izdanja našeg lista nije bilo vesti sa tog sastanka. U krugovima bliskim Vladi Srbije spekuliše se da Beograd neće praviti konkretnije dogovore s Prištinom do formiranja nove Vlade Kosova, u kojoj očekuje da ministre ima i njen favorit Srpska lista.

Srpska lista u Haradinajevoj vladi?

Dragan Jablanović (PS), predsednik opštine Leposavić, potvrdio je za Danas da je Srpska lista spremna da uđe u vladu Ramuša Haradinaja ukoliko bude formirao vladajuću većinu na Kosovu. Na pitanje da li bi Srpska lista bila deo i većinske albanske vlade u koju bi eventualno ušla i DPK Hašima Tačija, Jablanović odgovara da bi za to morala da pita Beograd.

Nezvanično iz Vlade Srbije

U Vladi Srbije Danasu je nezvanično rečeno da se zbog pokušaja Hašima Tačija da spreči formiranje vlade Ramuša Haradinaja i za 28. jul najavljenog objavljivanja izveštaja tužioca Klinta Vilijamsona o trgovini ljudskim organima na KiM očekuju novi pritisci i hapšenja Srba, kao i da će Beograd te probleme rešavati u Briselu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari